Joan Segarra, encarregat de la defensa de Santi Vila
Joan Segarra, encarregat de la defensa de Santi Vila
Madrid

L'advocat de Santi Vila en demana l'absolució: "Va complir amb la llei"

El lletrat Joan Segarra diu que l'exconseller va complir els requeriments del TC i que va buscar l'acord amb el govern espanyol fins a l'últim moment

Irene VaquéActualitzat

L'advocat de l'exconseller Santi Vila ha demanat l'absolució del seu client i ha negat que hagi comès desobediència o malversació. En l'al·legat final al judici al Tribunal Suprem, el lletrat Joan Segarra ha defensat que el seu client no va abraçar mai la via unilateral i ha retret a les acusacions que hagin ficat tots els acusats al mateix sac:

"Les acusacions han pecat d'inconcreció, de falta d'individualització. El cas del senyor Santi Vila és la millor mostra d'això. Perquè a finals del 2016 va refusar formar part de la coalició en què s'havia integrat el seu partit, perquè entenia que era eclèctica, sense una ideologia unitària, però també per ser contrària als seus principis i posicionament moderat, sempre contrari a la via unilateral."

 

Segarra ha explicat també que Vila es va posicionar públicament en contra de la Llei de Transitorietat després de la suspensió del TC, que va entendre que l'1-O havia deixat de ser un referèndum per esdevenir una mobilització i que va buscar el diàleg fins al final. Per això ha apel·lat al testimoni del lehendakari Urkullu:

"Santi Vila va entendre, després de la suspensió del Constitucional, que el referèndum va mutar a mobilització política i que el resultat no legitimava la via unilateral. I perquè finalment, després d'intentar, com va dir el senyor Urkullu, una aproximació amb el govern central per evitar el xoc institucional i l'aplicació del 155, va dimitir frustrat per no haver pogut segellar una solució dialogada en aquell context."

Bona part dels acusats han repassat els seus discurs finals durant la intervenció de l'advocat de Vila


El lletrat ha recordat que Vila formava part del govern però no era parlamentari i no es va sentir interpel·lat per alguns dels requeriments del TC. Per tot plegat, ha conclòs que no té fonament l'acusació de desobediència:

"On és la desobediència? El senyor Vila va complir amb la llei, el programa de govern del qual formava part. Des de la suspensió del TC, va complir els requeriments en l'àmbit de les seves competències."

"Només cal anar a l'hemeroteca. Diari Ara: Vila demana parar la DUI. Va dimitir sabent que el president no convocaria eleccions i que sotmetria la DUI al Parlament. Per què no ho va fer abans? Perquè fins a l'últim moment se senti més útil a dins que a fora."

 

L'advocat també ha negat la malversació. Ha dit que Vila va ordenar que no se cedís cap local pertanyent a la seva conselleria per votar-hi l'1-O, que no va ordenar cap despesa i ha considerat que el judici no ha pogut acreditar que tingués coneixement de cap altra:

"Aquestes suposades despeses no existeixen. Ho va dir la intervenció general de la Generalitat. Ho va dir el ministre Montoro assessorat per la intervenció de l'administració de l'Estat. I el senyor Rajoy en seu parlamentària. Basant-se en quin element les acusacions atribueixen coneixement d'aquestes suposades despeses al senyor Vila? No existeix ni un correu, ni un document, ni un tuit."

Segarra, que ha parlat encara no mitja hora, ha estat l'última de les defenses a intervenir en el judici, abans que els acusats poguessin intervenir en el torn d'última paraula, que ha obert Oriol Junqueras.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut