Llarena complementa l'euroordre de Ponsatí sense fer servir la paraula "sedició"
Clara Ponsatí amb el seu advocat, Aamer Anwar (ACN)

L'advocat de Ponsatí veu "errors" prou "greus" en l'euroordre perquè no tiri endavant

Aamer Anwar diu que si Ponsatí és extradida implicaria un tracte "inhumà i degradant"

Actualitzat

L'advocat de Clara Ponsatí, el rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, considera que hi ha "dificultats i errors" en l'euroordre dictada pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Ho ha dit en una entrevista a l'ACN en què afirma que aquests "errors greus" en termes de precisió "haurien de fer caure la petició" d'extradir Ponsatí a Espanya".

Es tracta, entre d'altres, de problemes amb les dates, els delictes marcats en l'ordre de detenció europea o les connexions que es fan entre la consellera d'Ensenyament destituïda pel 155 i la violència el dia del referèndum.

"La qüestió és com es relaciona Ponsatí amb la violència. Quina és la connexió amb la violència de l'1-O? Fins al dia d'avui no n'hem vist cap."

 

El crim de rebel·lió amb violència no existeix i el de sedició va ser abolit

Ara el primer que s'ha d'analitzar és si l'execució de l'eurordre s'ha fet correctament i després si hi ha delictes equiparables o comparables a Escòcia als delictes de què s'acusa Ponsatí, processada per rebel·lió i malversació.

No obstant, assegura que a Escòcia el crim de rebel·lió amb violència no existeix i que el de sedició va ser abolit fa molts anys.

En qualsevol cas, pel rector de la Universitat de Glasgow, una de les "claus" de l'estratègia de defensa, diu, serà demostrar que Ponsatí és davant "d'una persecució política" i plantejar si les penes a les quals pot fer front són "proporcionades i raonables" quan sumen fins a 35 anys de presó.

 

Creu que la justícia espanyola és independent menys amb Catalunya

Per Anwar, el sistema judicial espanyol és "independent i imparcial" excepte quan es tracta de Catalunya. En aquest sentit, la defensa posarà sobre la taula si el dret a un judici just pot ser garantit amb l'extradició, una acció que implicaria, per l'advocat, un tracte "inhumà i degradant", ja que no veu "fiable" que les autoritats espanyoles garanteixin la seva seguretat si es trasllada a una presó a Madrid.

"Creiem que tenim arguments molt potents, per l'actitud i les accions del govern espanyol, que un judici just no està garantit en aquests moments. (...) Fins avui, els comunicats i les declaracions que han fet tant polítics com membres de la justícia espanyola han estat prejudicis."

L'advocat també veu "preocupant" que fins i tot en alguns mitjans es consideri "gairebé culpable" Ponsatí malgrat que encara no hagi estat jutjada. En la mateixa crítica, explica que si la justícia espanyola fos imparcial es faria referència a l'actuació policial durant l'1 d'octubre.

"Afirmen que Ponsatí va coordinar o incitar a la violència en els punts de votació i, per contra, no parlen de la violència de la policia espanyola. Qui n'és el responsable?".

 

Anwar ha explicat que no coneixia Ponsatí i que si va acceptar representar-la és "simplement per una raó de justícia".

"No crec que en la memòria recent haguem tingut un país europeu actuant d'aquesta manera tan brutal per esclafar un desig independentista."

 

 

Únic cas al Regne Unit

Que un polític europeu hagi estat acusat de rebel·lió i que pugui fer front a penes de fins a 35 anys de presó no ha passat "mai" en la història del Regne Unit ni hi ha un cas "similar" a Escòcia, ha assegurat l'advocat britànic. Per Anwar, si passés el mateix amb Nicola Sturgeon "tothom pensaria que és una bogeria i que no és ni raonable ni proporcionat".

El lletrat britànic ha lamentat el paper d'Europa, sobretot, després de la violència de l'1-O i veu "trist" que la majoria dels països europeus -incloent-hi el Regne Unit- no s'expressessin clarament en contra. En aquest sentit, recorda que "intentar criminalitzar el dret de les persones a l'autodeterminació entra en conflicte amb la llei internacional".

"Hauríem d'estar criticant-ho i dient que s'equivoquen, fins i tot van dir que havien aconseguit 'decapitar' un govern i això no és un llenguatge propi d'una democràcia civilitzada".

Sobre el cas de Carles Puigdemont, Anwar admet que és "un procés difícil", però considera que seria "molt vergonyós" extradir-lo.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155
Anar al contingut