L'advocat de Pablo González, tres mesos després de la detenció: "Entén bé la situació"

El periodista acusat d'espionatge a favor de Rússia s'exposa a una condemna d'entre un i deu anys de presó

Enllaç a altres textos de l'autor

Manel Alías

Director i presentador del "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio

@ManelAlias

Quan els Estats Units alertaven que Rússia volia atacar Kíiv, Pablo González es va traslladar a Ucraïna per informar per diversos mitjans espanyols. És un periodista freelance que coneix bé la zona. Ha seguit intensament la guerra del Donbass o conflictes com el d'Armènia i l'Azerbaidjan per l'Alt Karabakh.

La seva darrera cobertura a Ucraïna va ser accidentada. Els serveis de seguretat ucraïnesos el van interrogar i, segons González, li van copiar el telèfon i el van advertir que l'expulsarien del país. En va sortir. L'acusaven de ser prorús. Aquests són els dos tuits que va escriure el 5 de febrer.

 

El dia que va començar la guerra, el 24 de febrer, es va tornar a posar en ruta. Quatre dies més tard, fa exactament tres mesos, quan era a la zona fronterera de Polònia per informar de la crisi de refugiats, va ser detingut per la policia polonesa.

Se l'investiga per espiar per a Rússia en perjudici de Polònia. La presó preventiva se li ha allargat ara tres mesos més. Només poden comunicar-s'hi el cònsol espanyol a Polònia i el seu advocat, escollit per l'equip del periodista. Bartosz Rogala va parlar amb el seu client dijous. I l'endemà, divendres, ens va atendre des de Polònia per Zoom.

"Entén la situació, es troba bé físicament i mentalment. Entén els càrrecs i sap que la seva detenció no és inusual en aquests casos."

La dona de Pablo González, Ohiana Goiriena, i els seus tres fills encara no hi han pogut contactar. Ni tan sols han permès que li arribin les cartes que li han enviat. Davant d'aquest aïllament tan estricte, l'advocat Rogala explica que el jutge considera que si quedés en llibertat condicional hi ha el risc de destruir proves, de continuar delinquint o bé de fuga.

Organitzacions com Reporters Sense Fronteres o Amnistia Internacional han expressat preocupació per les condicions de la seva detenció. Adriana Ribas és coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya:

"Ens preocupa que Pablo González no tingui un judici just i amb garanties perquè, de fet, fins després de setze dies de la seva detenció, quan ja hi havia càrrecs formulats contra ell, no va tenir accés a una assistència lletrada. 

Per tant, ja hi havia un element de preocupació i s'hi ha afegit aquesta situació de semiaïllament, que no pugui contactar amb els seus familiars.  Això ens preocupa perquè també posa en risc el seu dret a una vida privada o familiar, a la salut i fins i tot a preparar la seva defensa."

La parella del periodista Pablo González, Oihana Goiriena, mostra el telèfon on apareix una foto de González (Reuters / Vincent West)

 

Amnistia Internacional s'ha adreçat a les autoritats poloneses, però el fet que el periodista basc estigui detingut en aquell país no els genera gaire confiança.

"El Tribunal Europeu de Drets Humans ha advertit que hi ha dos alts organismes judicials polonesos que incompleixen les normes de judici just."


Un judici just

Malgrat aquests temors, Bartosz Rogala, l'advocat polonès, creu que el procés que afecta Pablo González està respectant, per ara, el que contemplen les lleis poloneses. Per exemple, diu que aquesta situació de detenció provisional es pot allargar un any o més. "Crec que fins ara la investigació està sent justa i crec també que si arriba a judici, també serà just."

Pablo González, que va néixer a Moscou però que ha passat gran part de la seva vida al País Basc, s'exposa a una condemna d'entre un i deu anys de presó. L'advocat Rogala explica que en la majoria d'aquests judicis el veredicte és de culpable. Si, finalment, el periodista és condemnat, Polònia i Espanya podrien arribar a un acord perquè González complís condemna al seu país. A Espanya hi ha en marxa la campanya #freepablo en suport al periodista.

 

 

ARXIVAT A:
EspionatgeLlibertat de premsaUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut