L'advocat i la vídua sortint de la presó de Brians 2
L'advocat i la vídua sortint de la presó de Brians 2 (Reuters/Albert Gea)

L'advocat de McAfee vol una segona autòpsia i la dona acusa els EUA de la mort

El síndic de greuges obre una investigació sobre el cas i la vídua nega que se suïcidés

Actualitzat

L'advocat de John McAfee, l'inventor de l'antivirus que va aparèixer mort dimecres a la seva cel·la de Brians 2, demanarà una segona autòpsia sobre el cas.

Ho farà a petició de la família del difunt, que està convençuda que el multimilionari nord-americà, de 75 anys, no es va suïcidar, com apuntava inicialment la investigació.

La seva vídua, Janice McAfee, ha anat a Brians 2 a recollir les pertinences del seu marit. Ha responsabilitzat els Estats Units de la mort: "Per culpa dels càrrecs contra ell, motivats políticament, ara és mort". I ha afegit:

"Les últimes paraules que em va dir van ser: 'T'estimo i et trucaré aquest vespre'. Aquestes paraules no les diu algú que es vol suïcidar."

Segons l'advocat, Javier Villalba, l'informàtic va morir penjat, després de nou mesos encarcerat que el van portar "a la desesperació".

El creador de l'antivirus McAfee, en un viatge a L'Havana
El creador de l'antivirus McAfee, en un viatge a l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)

El síndic de greuges de Catalunya ha obert una investigació sobre un cas que, segons ha indicat, ha sabut "a través dels mitjans de comunicació". Ha demanat al Departament de Justícia que l'informi de les circumstàncies de la mort. 

Un jutjat de Martorell va obrir diligències ahir per determinar les causes de la mort.


Més veus qüestionen el suïcidi

McAfee va morir el mateix dia que se li va notificar que seria extradit als Estats Units, país que el reclamava per un delicte fiscal.

El compte de Twitter oficial de John McAfee va afirmar l'octubre passat que estava bé a la presó de Sant Esteve Sesrovires i que, si moria en un aparent suïcidi, no seria per culpa seva:

El 16 de juny va negar tenir criptomonedes amagades, en contra del que, segons ell, creien els Estats Units:

El govern rus va suggerir dijous que McAfee podria no haver-se suïcidat. La principal portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va instar a aclarir els fets.

L'alertador Edward Snowden, que viu exiliat a Rússia, va demanar que els estats europeus no extradeixin als EUA cap persona acusada de "delictes no violents", perquè el sistema penitenciari allà és "tan cruel" que s'estimen més morir. "Julian Assange podria ser el pròxim", va apuntar.


Pendent d'extradició per delicte fiscal

John McAfee va ingressar a Brians 2 el 4 d'octubre passat. El van detenir a l'aeroport del Prat quan intentava viatjar a Istanbul. L'Audiència Nacional va dictar presó preventiva.

A la vista d'extradició, el 15 de juny, McAfee va assegurar haver pagat "milions de dòlars en impostos". Va dir que el perseguien políticament per haver denunciat "corrupció" a l'agència tributària nord-americana.

L'Audiència Nacional, però, va considerar que no hi havia proves que ho acreditessin i que es complien els requisits per extradir-lo per un delicte contra la hisenda pública.

 

ARXIVAT A:
CriptomonedesEstats Units
Anar al contingut