Valtònyc no ha assistit a la vista al Tribunal de Justícia de la UE, a Luxemburg, on l'han representat els seus advocats (ACN)
Luxemburg

L'advocat de la Comissió Europea sobre Valtònyc: la petició d'extradició no es va fer bé

La sentència encara trigarà mesos i abans es pronunciarà l'advocat general de Luxemburg, el 26 de novembre

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Luxembug ha començat a examinar el cas de Valtònyc, sobre el qual pesa una euroordre d'extradició per enaltiment del terrorisme. I, entre les diferents parts que s'han expressat en la sessió, l'Advocat de la Comissió Europea ha considerat que la petició no es va formular correctament.

Els 15 jutges de la gran sala de Luxemburg han de decidir si l'Audiència Nacional espanyola va fer bé vinculant l'euroordre contra el raper mallorquí al codi penal del 2105 quan, en canvi, els fets es van jutjar amb el codi penal del 2012.
 

Dues parts a favor i dues en contra del procediment

En una vista celebrada aquest dilluns a la tarda sense la presència del músic, l'advocada de l'estat espanyol i la fiscalia belga han defensat que l'Audiència va procedir correctament, mentre que la defensa del raper i l'advocat de la Comissió Europea han estat molt enèrgics a l'hora de dir que la llei no permetia aquest canvi.

Valtònyc ha celebrat el posicionament del jurista de l'executiu de Brussel·les:

 

El cas no està resolt

La sentència encara trigarà uns mesos a sortir i, en funció de quina sigui la conclusió, el jutjat de Gant que porta el cas continuarà endavant o aturarà el procés.

Primer arribaran les conclusions de l'advocat general de Luxemburg, el 26 de novembre. Els advocats de Valtònyc s'han mostrat optimistes i han assegurat que el que s'està dirimint no és només el cas del raper mallorquí.


Valtònyc: "És una batalla llarga"

Josep Miquel Arenas, que és com es diu el músic mallorquí, creu que "ha quedat demostrat i cada cop que sortim es demostra" que Espanya "desafia els drets universals". Ho ha afirmat en declaracions al "Tot es mou", de TV3:

"És de primer de Dret que no puc cometre un delicte quan aquest delicte encara no existeix."

Valtònyc ha admès que la vista d'avui només era per les qüestions prejudicials i que la batalla legal encara és oberta. "És una batalla molt llarga i anem passa a passa", ha argumentat. 


El raper, que està en llibertat condicional i no pot sortir de Bèlgica, ha explicat que estudia idiomes i treballa de programador informàtic i dissenyador web, que és el seu ofici, a banda de seguir component. En aquest àmbit, ha posat en valor una contradicció:

"Aquest disc l'ha finançat s'Estat belga. Espanya em vol a la presó i, en canvi, Bèlgica, amb una condemna ferma i la petició d'extradició, em finança un disc."

 

Valtònyc ja havia carregat contra la justícia espanyola en declaracions a "Els matins" de TV3:

"Es veu que els jutges espanyols hauran de tornar a escola i tornar a fer primer de Dret perquè qualsevol que ha estudiat Dret sap que no es pot aplicar una llei posterior als fets. Jo no puc cometre un delicte en el 2012 que és un delicte el 2015. Quan tu fas un delicte has de ser conscient que aquest delicte està en vigor."


El periple judicial de Valtònyc va començar ja fa més d'un any, quan se'n va anar a Bèlgica, hores abans que s'acabés el termini perquè ingressés a la presó. El cantant va ser condemnat per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces en les seves cançons. El primer jutge belga que es va pronunciar sobre el cas no va voler extradir-lo i va fer prevaldre el dret a la llibertat d'expressió.

ARXIVAT A:
ValtònycJudicialLlibertat d'expressió
Anar al contingut