L'advocat britànic Ben Emmerson (ACN)
L'advocat britànic Ben Emmerson (ACN)
Londres

L'advocat de Junqueras, Sànchez i Cuixart: "Espanya ha d'alliberar els presos"

Ben Emmerson avisa que el pronunciament d'un grup de l'ONU que demana la llibertat dels presos és d'obligat compliment

RedaccióActualitzat

L'advocat britànic expert en drets humans Ben Emmerson, que defensa Junqueras, Sànchez i Cuixart, ha presentat aquesta tarda les conclusions del grup de treball de l'ONU que considera "arbitrari" l'empresonament dels presos independentistes.

Ben Emmerson ha llançat aquest missatge al govern de Pedro Sánchez:

"Si el nou govern espanyol pretén demostrar que Espanya és una democràcia governada per l'imperi de la llei, aleshores no té cap altra alternativa que alliberar tots els presoners polítics de manera immediata"

"És erroni dir que no és vinculant. El grup de treball és l'organisme autoritzat per emetre aquesta sentència. Si Espanya ignora aquesta decisió o no l'aplica ara mateix estarà cometent de manera continuada i flagrant una violació de la llei internacional"

 

Ben Emmerson, aquesta tarda, durant la presentació de les conclusions del grup de treball de l'ONU 


L'advocat ha lamentat que Espanya encara es deixi portar per tics autoritaris del passat.

"El govern espanyol ha de treure's de sobre els instints autoritaris que ha heretat de la llarga dictadura de Franco i ha de bellugar-se ràpidament cap el segle XXI. Les democràcies modernes no empresonen polítics democràticament elegits senzillament perquè argumenten a favor de la independència"


El govern espanyol ja ha expressat a l'ONU el seu malestar per aquest informe, que considera que no és rigorós i interfereix en la feina de la justícia espanyola.


L'informe del grup d'experts de l'ONU

El grup d'experts de l'ONU demana l'alliberament immediat dels tres presos independentistes perquè diu que s'estan vulnerant els seus drets fonamentals. Demana una indemnització i una investigació independent.

Afirma que la detenció dels líders independentistes es va fer a partir d'una acció concertada entre el poder judicial i membres del govern espanyol, en referència a aquelles paraules de Soraya Sáenz de Santamaría on deia que s'havia decapitat l'independentisme. Afegeix que les detencions anaven en contra del principi d'igualtat dels éssers humans en haver estat motivada per la seva opinió política.

 

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en un míting abans del referèndum de l'1-O (ACN) 


Aquesta tarda, a la sessió del judici, la defensa de Jordi Cuixart n'ha demanat la llibertat a partir d'aquest informe de les Nacions Unides. El president del tribunal li ha respost que ho fes per escrit.

Des del govern de Catalunya es demanarà de forma oficial a la Fiscalia General de l'Estat que promogui davant el Suprem la retirada de tots els càrrecs i la llibertat dels presos que estan sent jutjats per l'1 d'octubre. És la reacció de la Generalitat després de l'informe de l'ONU. El president Torra ha qualificat d'arbitrària la privació de llibertat dels líders independentistes.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésOriol JunquerasJordi SànchezJordi Cuixart
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut