Palma

L'advocada de Manos Limpias insinua que Diego Torres ha pactat amb Urdangarin

L'exsoci d'Urdangarin l'exculpa, a ell i la seva dona, després que durant la instrucció del "cas Nóos" els va inculpar, i es nega a respondre a l'acusació de l'advocada

RedaccióActualitzat

L'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, ha exculpat la infanta Cristina i el seu marit de qualsevol il·legalitat en la gestió de l'Institut Nóos. En la sessió d'aquest dijous del judici, Torres també ha volgut aclarir que ell no ha dit mai que els assessors del rei Joan Carles fessin res fora de la llei.

El gerent de l'Institut Nóos ha assegurat que no es va associar amb Urdangarin pels seus vincles amb la família reial, sinó pels seus contactes en el món de l'esport:

"Era molt més important que fos membre de l'assemblea general del Comitè Olímpic Espanyol."

De fet, Torres ha negat que inclogués Cristina de Borbó com a vocal de la junta directiva com un ganxo que li permetés obtenir contractes. "De cap manera", ha assegurat.

L'exgerent de Nóos també ha dit que es va reunir una única vegada amb l'expresident del govern balear Jaume Matas, i ha afegit que, en aquesta trobada, de principis del 2005, "no es va parlar de preu" sobre l'Illes Balears Fòrum.

Acaba sense respondre a les preguntes de Manos Limpias

L'advocada de Manos Limpias, Virginia López-Negrete, ha portat fins al límit les contradiccions de Torres en el seu tercer dia de declaració a la vista oral del judici pel "cas Nóos". López-Negrete ha destacat les diferències entre el que va dir Torres d'Urdangarin i de Cristina de Borbó durant la instrucció, quan els va implicar a fons en els actes delictius que els imputen, i el que li ha dit aquest dijous, en què s'ha dedicat a exculpar-los, sobretot la infanta. La resposta de Torres a les preguntes directes de l'advocada de Manos Limpias ha estat lluny de l'eloqüència i la facilitat de paraula que ha demostrat durant els dos dies precedents.

Virginia López-Negrete:

"La qüestió és que vostè ara està manifestant una cosa diferent a la que va manifestar durant la instrucció; està dient que sí que té molts comentaris del senyor Urdangarin sobre les seves converses amb la seva dona. Per què canvia vostè avui la seva declaració? Ha fet algun pacte o similar per canviar la declaració avui?  Amb algú?"

Diego Torres:

"No estic canviant la meva declaració, (només) no li estic contestant a aquest tema."

Aquesta resposta a la desesperada no ha deixat en bona situació ni Urdangarin ni Cristina de Borbó.

Uns interrogatoris molt més punyents

El torn de l'advocada de Manos Limpias ha arribat poc després de dos quarts de 12, quan ha acabat l'advocada del govern balear. El control de la situació que Torres havia demostrat fins llavors s'ha trencat quan López-Negrete li ha preguntat quina funció feia Cristina de Borbó dins de l'Institut Nóos. Llavors, el fiscal Pedro Horrach i l'advocat defensor de la infanta, Pau Molins, han interromput l'interrogatori reclamant que no era una pregunta pertinent, perquè la infanta no està imputada per les activitats de l'Institut Nóos. Horrach s'ha mostrat especialment indignat:

"Està repetint el mateix interrogatori i les mateixes preguntes dirigides a imputar malversació, prevaricació, frau i falsedat documental, una cosa que es va rebutjar expressament."

L'advocada ha justificat la pregunta dient que el seu interrogatori volia establir quines relacions hi havia entre Nóos i Aizoon, on sí que està imputada la infanta Cristina. Després d'aquesta argumentació, la presidenta del tribunal no ha fet cas de les peticions d'Horrach ni de Molins i ha continuat l'interrogatori. A partir d'aquell moment, la defensa numantina de Torres s'ha enfonsat, s'ha dedicat a exculpar Cristina i ha acabat negant-se a respondre a les preguntes de Manos Limpias.

Berrocal, també força més incisiva que el fiscal i l'advocada de l'Estat

El tercer dia d'interrogatori de Diego Torres pel "cas Nóos" havia continuat responent a les preguntes de l'advocada del govern balear, María Ángeles Berrocal, amb qui ha començat a perdre els papers. Torres s'ha negat a contestar moltes de les preguntes de l'advocada de Berrocal, fet que ha obligat a intervenir un parell de vegades la presidenta del tribunal.

Fins ara, l'estratègia principal de Torres ha estat afirmar que la Casa del Rei i Hisenda supervisaven les activitats de Nóos, i que aquestes eren autèntiques i fetes de "bona fe". Durant els interrogatoris d'aquest dijous al matí, a preguntes de Berrocal, Torres ha afirmat que les factures dels fòrums Illes Balears i Valencia Summit eren "reals i veritables", és a dir, que corresponien a feines fetes de debò.

D'altra banda, però, preguntat per què hi havia factures que tenien els mateixos imports i conceptes, Torres s'ha defensat dient que molts dels documents que es van confiscar en els registres judicials a Nóos eren només esborranys erronis que s'havien descartat i havien quedat mal arxivats. Fins llavors, el to de Torres havia continuat sent d'estil pedagògic, com volent fer entendre coses complicades a alumnes amb dificultats de comprensió.

Aquest dijous a la tarda interrogarà Diego Torres el seu advocat defensor, i quan acabi començarà la declaració del seu exsoci Iñaki Urdangarin.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut