Madrid

ERC refreda la imminència d'un pacte d'investidura que el PSOE dona per segur

Versions creuades entre el PSOE i ERC sobre l'estat de les negociacions, a l'espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat de Junqueras

Actualitzat

Les pròximes hores seran determinants per desencallar, o no, la investidura de Pedro Sánchez. D'entrada, pot ser clau el criteri de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, que Esquerra espera que sigui favorable als seus interessos.

El Suprem els va donar temps fins dijous de la setmana que ve per entregar l'informe, però podria fer-se públic aquest mateix dilluns. Si això passa i es desencalla l'acord entre socialistes i republicans, s'obriria la porta a una investidura la vigília de Reis, quan Pedro Sánchez podria ser investit en segona votació.

Però, per ara, hi ha versions contradictòries sobre si l'acord entre el PSOE i ERC podria ser imminent, o no.


Primer pas: pendents de l'Advocacia

Aquest mateix diumenge, l'Advocacia de l'Estat ha fet un pas que podria revelar que almenys el seu informe sí és imminent: ha emès un comunicat en què rebutja ingerències i pressions en els seus posicionaments, i assegura que actua només amb criteris tècnics i jurídics.

 


Aquest escrit es fa públic en ple debat sobre l'informe que l'Advocacia de l'Estat ha de presentar en relació al cas de la immunitat d'Oriol Junqueras, reconeguda pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Un posicionament que ERC considera clau de cara a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i que de moment s'ha endarrerit, almenys fins a principis de 2020.

 

       
L'Advocacia de l'Estat té marge fins al pròxim dijous, 2 de gener, per presentar les seves al·legacions al Tribunal Suprem sobre la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Junqueras.

El contingut de l'informe ha de definir si, segons els advocats de l'Estat, Junqueras ha de poder sortir o no de la presó per recollir l'acta de l'Eurocambra. Segurament s'inclinarà perquè Oriol Junqueras pugui fer-ho, seguint el criteri que ja va defensar al juny.

Llavors va sostenir que el líder d'Esquerra havia de poder sortir de la presó per anar al Congrés dels Diputats i acatar la Constitució per recollir l'acta d'eurodiputat davant la Junta Electoral Central.

Investidura, quan?

El posicionament de l'Advocacia de l'Estat és el gest que ha demanat ERC per seguir negociant amb el PSOE, que vol una investidura com més aviat millor.

De fet, aquest mateix divendres, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va afirmar en roda de premsa que si l'Advocacia de l'Estat presenta el seu informe dilluns, encara hi ha "temps físic" per tancar l'acord amb ERC i programar un ple d'investidura per als dies 2, 3 i 5 de gener.


Segon pas: L'Estat de les negociacions entre el PSOE i ERC

Representants d'Esquerra i del PSOE ja es van reunir divendres de manera discreta a Madrid, però, segons Esquerra, la trobada no va servir per fer avenços significatius, tot i que era la primera que es feia en 15 dies.

El PSOE ha explicat a TV3 que els contactes han continuat tot el cap de setmana, també lluny del focus mediàtic, i apunten que haurien servit per avançar cap a un acord per a la investidurra.

Però des d'Esquerra asseguren que analitzaran internament els propers dies la proposta i l'estat de la negociació. Els republicans descarten que es faci el Consell Nacional imprescindible per tancar un possible acord abans d'acabar l'any, fet que impediria que Sánchez fos investit abans de Reis.

 

El PSOE i el PNB signen l'acord

Mentrestant, el PSOE i el PNB signen aquest migdia l'acord per investir Pedro Sánchez, segons han confirmat fonts dels nacionalistes bascos. El PNB formalitzarà el sí a la investidura del candidat socialista amb la signatura de l'acord al Congrés dels Diputats. Així, Sánchez ja té garantits els vots afirmatius dels sis diputats del PNB, a l'espera que es concreti l'acord per a l'abstenció d'ERC.

Segons fonts del PNB l'acord, entre d'alltres, inclou un "compromís de diàleg entre partits i institucions per donar solució al contenciós a Catalunya".

Per la seva banda, EH Bildu consultarà a les seves bases una abstenció dels seus cinc diputats per no obstaculitzar la formació de govern entre PSOE i Unides Podem.

ARXIVAT A:
InvestiduraERCPSOE
Anar al contingut