Fèlix Millet i Jordi Montull en una foto d'arxiu del 2008.
Fèlix Millet i Jordi Montull en una foto d'arxiu del 2008.
Barcelona

L'Advocacia de l'Estat demana 5 anys a Millet i Montull per frau fiscal de gairebé 685.000 euros quan dirigien el Palau

L'Advocacia de l'Estat demana penes de cinc anys i tres mesos de presó i multes de 3,4 milions per als exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull per un presumpte frau fiscal de gairebé 685.000 euros en les deduccions de l'IVA quan dirigien la institució cultural.

RedaccióActualitzat

L'Advocacia de l'Estat demana penes de cinc anys i tres mesos de presó i multes de 3,4 milions per als exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull per un presumpte frau fiscal de gairebé 685.000 euros en les deduccions de l'IVA quan dirigien la institució cultural.

En el seu escrit, l'Advocacia de l'Estat, que exerceix l'acusació particular en la causa per l'espoliació del Palau de la Música, acusa dels delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental a tots dos imputats, així com l'exdirectora financera de l'entitat Gemma Montull i al que va ser el seu assessor fiscal Edmundo Quintana.

L'Advocacia considera que els imputats van participar activament en la defraudació de 684.938 euros mitjançant el cobrament de devolucions improcedents de l'IVA en l'exercici fiscal de l'any 2007, una irregularitat que va ser descoberta per l'Agència Tributària quan ja havia esclatat l'escàndol. Per aquest motiu, a més de les penes de presó i multa que planteja, l'acusació exigeix la devolució de la quantitat defraudada als quatre acusats i a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, tots ells com a responsables civils directes.

Concretament, pel delicte contra la Hisenda Pública, l'acusació sol·licita penes de tres anys i tres mesos de presó i una multa de 3,4 milions d'euros, així com la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajudes públiques o de gaudir de beneficis o incentius fiscals durant quatre anys i sis mesos. També demana dos anys de presó i una multa de 54.270 euros per un delicte continuat de falsedat en document mercantil, en considerar acreditat que algunes factures de proveïdors rebudes per la Fundació i el Consorci del Palau de la Música i registrades a la comptabilitat de l'entitat corresponien en realitat a despeses relatives als domicilis particulars dels imputats.

La investigació a Millet i Montull per presumpte frau fiscal, que el jutge del "cas Palau" va unir a la mateixa causa de l'espoliació, es va iniciar el 2011 arran d'una querella de la fiscalia, que va acusar els saquejadors confessos del Palau d'haver deduït en nom de la institució cultural, que té un tracte fiscal especial, obres i subministraments per als seus habitatges particulars. Per aquest procediment, els querellats van defraudar presumptament 128.155 euros en les quotes de l'IVA mitjançant factures que van girar a la Fundació Palau de la Música una dotzena d'empreses que van efectuar serveis i obres als seus domicilis.

Al costat d'aquest frau, la fiscalia acusa Millet i Montull d'haver ordit un sistema per obtenir compensacions improcedents de les deduccions de l'IVA per valor de 549.749 euros i d'haver-ne defraudat 7.034 més en quotes repercutides no declarades, l'any 2007.

En la seva declaració davant del jutge, els imputats van atribuir el frau als seus assessors fiscals, però l'Advocacia de l'Estat considera en el seu escrit que en la sol·licitud de les devolucions improcedents "van participar activament" tant Millet com els Montull, "com a gestors de fet i dret de la Fundació".

Per a l'acusació, l'assessor fiscal Edmundo Quintana també "va participar en la defraudació tributària, mitjançant l'elaboració i presentació de les factures", sabent que els serveis que s'hi documentaven no s'havien prestat a la Fundació".

Anar al contingut