L'Advocacia de l'Estat, a favor que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat al Congrés
Oriol Junqueras, el 21 de maig, en el Congrés dels Diputats durant el ple de constitució de la cambra (ACN)

L'Advocacia de l'Estat, a favor que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat al Congrés

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, dona suport a la la Fiscalia i considera que autoritzar Junqueras "podria ser pertorbador"

RedaccióActualitzat

L'Advocacia General de l'Estat ha informat a favor que Oriol Junqueras pugui anar al Congrés dels Diputats el 17 de juny per acatar la Constitució, el primer tràmit per poder recollir l'acta el 2 de juliol al Parlament Europeu.

L'escrit de l'Advocacia, firmat per Rosa María Seoane, l'advocada de l'Estat que participa en el judici del procés, deixa en mans de la Junta Electoral Central la decisió de la possible suspensió com a eurodiputat de Junqueras.

 

Junqueras conversa amb diputats d'ERC durant la sessió de constitució del Congrés (ACN)

 

Aquest posicionament es basa en el fet que el 21 de maig es va permetre al mateix Junqueras i a Jordi Sànchez, Jordi Rull, Josep Turull i Raül Romeva sortir de la presó de Soto del Real per anar al Congrés dels Diputats i al Senat a tramitar les actes que els acreditaven com a diputats o senador.


"Suspensió i paralització del procediment"

La posició de Seoane és contrària a la defensada pels fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, que van demanar que no es permetés a Junqueras acudir al Congrés dels Diputats a acatar la Constitució juntament amb els altres eurodiputats electes.

 

Els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, contraris a deixar anar Junqueras al Congrés per ser eurodiputat (ACN)

 

L'argument de la Fiscalia és que, a diferència del que va passar a les Corts espanyoles, que després van poder suspendre els diputats i el senador electes dels seus càrrecs, al Parlament Europeu aquesta suspensió no es podria fer tan fàcilment.

Segons els dos fiscals del Tribunal Suprem, que també són acusació en el judici del procés, permetre a Junqueras superar aquest tràmit per ser eurodiputat li atorgaria immunitat parlamentària i caldria elevar un suplicatori a l'eurocambra, cosa que comportaria "la consegüent suspensió i paralització del procediment".

 

Junqueras, aplaudit el 21 de maig al Congrés durant la sessió constitutiva de la cambra baixa (ACN)

 

En el seu escrit, Seoane demana que el trasllat de Junqueras al Congrés es faci amb les mateixes limitacions que va tenir el 21 de maig i amb les mateixes condicions de custòdia.

D'altra banda, demana que es faci arribar a la Junta Electoral Central la interlocutòria de conclusió del sumari del judici del procés i la comunicació de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb què es va declarar Junqueras automàticament suspès com a diputat de la cambra baixa espanyola.


"Podria ser pertorbador realitzar l'autorització"

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha donat suport a la Fiscalia del Suprem, contrària a permetre que Oriol Junqueras surti de Soto del Real per anar al Congrés dels Diputats a acatar la Constitució per poder ser eurodiputat.

 

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, dona suport a la posició de la Fiscalia sobre Junqueras (Efe/Cabalar)

 

Segarra, que ha parlat als mitjans aquest migdia, després d'inaugurar l'Escola d'Estiu del Ministeri Fiscal, que es fa a la Corunya, considera oportú "transmetre que podria ser pertorbador realitzar aquesta autorització".

De tota manera, ha afegit que "les discrepàncies jurídiques són perfectament admissibles" i que "serà el tribunal [Suprem] qui resolgui i decideixi".

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions europees 26MOriol Junqueras
Anar al contingut