L'adeu d'Albert Rivera: un ascens fulgurant que acaba amb patacada
Rivera, en el cartell electoral de 2006 i en la roda de premsa d'aquest dilluns

L'adeu d'Albert Rivera: un ascens fulgurant que acaba amb patacada

Va entrar al Parlament el 2006 encapçalant la llista de Ciutadans i va fer el salt a la política espanyola el 2015

Actualitzat

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat aquest dilluns que es retira de la política només quatre dies abans de complir els 40 anys.

Ho ha fet 13 anys i 5 mesos després que el juliol del 2006, amb només 26 anys, es convertís en el primer president del que llavors era un partit acabat de fundar.

 

 

L'any anterior, una plataforma impulsada entre altres per intel·lectuals com Albert Boadella, Arcadi Espada o Francesc de Carreras en reclamava la creació. L'objectiu era fer front al catalanisme polític des d'un plantejament liberal i progressista i amb la Constitució espanyola com a principal referència.

Llicenciat i màster en Dret per Esade, Rivera treballava als serveis jurídics de La Caixa i la seva experiència política es limitava a una proximitat mai aclarida a les joventuts del PP.

 

 

Rivera va presentar-se com a cap de llista a les eleccions al Parlament del 2006, amb un cartell electoral molt comentat on sortia nu i amb el lema "Només ens importen les persones". Va aconseguir 3 escons.

El nou diputat va ser el primer que va fer servir el castellà des de la tribuna d'oradors de la cambra catalana, en una declaració d'intencions molt clara.

 

 

La conversió de partit català en partit de tot l'àmbit espanyol va ser una de les prioritats des del principi: a les eleccions al Congrés del 2008 va presentar llistes a totes les províncies.

Llavors Rivera va ser per primera vegada el cap de llista per Barcelona, però ni ell ni cap altre candidat del partit a Espanya va aconseguir escó al Congrés. Malgrat aquests mals resultats, Ciutadans va arrelar a Catalunya, on va repetir els 3 escons en les eleccions del 2010 i va pujar a 9 en les del 2012.

 

 

El 2014 també van afrontar amb èxit les eleccions al Parlament Europeu, amb 3 eurodiputats.

Sempre liderat per Rivera, el partit va anar treballant l'expansió a la resta d'Espanya en paral·lel a l'auge de l'independentisme a Catalunya.

 

 

El 2015 va fer el salt a la política espanyola. Després d'arribar a acords amb partits petits d'arreu d'Espanya, es va anunciar que cediria el lideratge a Catalunya a Inés Arrimadas i que optaria una altra vegada al Congrés en les eleccions del 20D.

Llavors Ciutadans va aconseguir 3 milions i mig de vots i 40 escons, i Rivera es va trobar en la situació que sempre havia somiat: ser peça clau per a la formació del govern espanyol. Pablo Iglesias a l'esquerra i ell a la dreta es convertien en els representants de la "nova política", enfront del tradicional bipartidisme de PP i PSOE.

 

 

Va arribar a firmar un fallit acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.

A les següents eleccions, al juny del 2016, va perdre 8 escons. Va subscriure llavors un acord amb el PP per a la investidura de Mariano Rajoy, amb el títol "150 compromisos per millorar Espanya". Aquest suport s'acabaria, després d'una legislatura marcada pel referèndum de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155.

Ja amb Pedro Sánchez a La Moncloa, Ciutadans va unir-se al PP i a Vox en una gran manifestació a la plaça Colón de Madrid, per reclamar eleccions. Albert Rivera, Pablo Casado i Santiago Abascal junts.

 

 

A les eleccions andaluses del desembre, va formar govern amb el PP i el suport de Vox. Rivera ja volia, directament, ocupar l'espai del PP i acabar a La Moncloa.

L'espai de centre esquerra liberal que va justificar el naixement de Ciutadans quedava definitivament oblidat, obrint una crisi amb alguns dels fundadors. El que va ser conegut com el "candidat de l'Ibex" perdia vots cap al PP i cap a Vox.

De la primera campanya de Rivera es recorda molt el cartell i de l'última campanya potser es recordaràn moments com el seu vídeo amb el gosset Lucas.

 

 

Nascut a Granollers, té una filla que viu a Barcelona i és parella de la cantant Malú. Ara, ha anunciat que deixa la política i que vol ser millor parella, millor pare i millor fill.

ARXIVAT A:
CsEleccions generals 2019-10NAlbert Rivera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut