L'actor Alan Cumming (Europa Press)

L'actor Alan Cumming renega de la distinció de l'Imperi Britànic per la seva "toxicitat"

L'actor escocès critica el colonialisme britànic i renuncia al reconeixement com a Oficial de l'Orde de l'Imperi Britànic, que va rebre fa 14 anys

RedaccióActualitzat

La mort de la reina Elisabet II i totes les reflexions que van venir després sobre el paper de la monarquia britànica van "obrir els ulls" a l'actor Alan Cumming, que no vol ser Oficial de l'Orde de l'Imperi Britànic i ha tornat la distinció que se li va atorgar l'any 2009.

L'actor ha triat el seu 58 aniversari per fer públic l'anunci i critica sobretot "la forma en què l'imperi britànic es va beneficiar a costa (i amb la mort) dels pobles indígenes de tot el món", segons explica al seu compte d'Instagram.

Cumming és conegut sobretot pel seu paper d'Eli Gold a la sèrie "The Good Wife", també ha actuat a sagues famoses com "X-Men" i "Spy Kids" i va guanyar un premi Tony al millor actor el 1998 com a presentador del musical de Broadway "Cabaret".

L'actor escocès va adquirir també la nacionalitat estatunidenca fa quinze anys, poc abans que el distingissin amb l'Orde de l'Imperi Britànic, en reconeixement al seu treball i també pel seu "activisme per la igualtat de drets per a la comunitat gai i lesbiana" als Estats Units.

"Estic especialment feliç de ser honrat pel meu activisme tant com pel meu treball", va dir llavors Alan Cumming. Però, anys després, ho veu diferent i li pesa més la part negativa que considera que implica la distinció, segons escriu a Instagram:

"El gran bé que el premi va aportar a la causa LGBTQ+ el 2009 és ara menys potent que els recels que tinc associats amb la toxicitat de l'imperi" 

Canvis a les lleis LGBTQ+

L'actor recorda que, quan el van distingir com Oficial de l'Orde de l'Imperi Britànic, als Estats Units hi havia la llei de defensa del matrimoni, que impedia casar-se a les parelles del mateix sexe o tenir els mateixos drets legals bàsics que les persones heterosexuals, així com la política del "No preguntis, no responguis" (Don't Ask, Don't Tell), que prohibia entrar a l'exèrcit a persones obertament gais, lesbianes o bisexuals.

"Per sort, els temps i les lleis als Estats Units han canviat", argumenta també Alan Cumming.

A més, l'anunci de Cumming coincideix en un moment difícil per a la monarquia britànica, més qüestionada pel seu colonialisme i per diversos episodis que afecten la família reial. 

La publicació d'Instagram de l'actor acaba així: "Ara torno a ser el vell Alan Cumming. Per molts anys per a mi"

ARXIVAT A:
CinemaMonarquia
Anar al contingut