És la segona persona de l'Estat espanyol de qui es té constància que està engarjolada a l'Iran (EFE/Concello Muxía)

L'activista gallega Ana Baneira, detinguda a l'Iran durant les protestes per Mahsa Amini

És la segona persona de l'Estat espanyol de la qual es té constància que les autoritats iranianes han arrestat, després de Santiago Sánchez

Redacció/Agències

Una jove gallega de 24 anys, Ana Baneira, està empresonada a l'Iran, segons ha informat l'agència de notícies d'activistes pels drets humans Hrana.

No se saben detalls del lloc, la data exacta ni altres circumstàncies de l'arrest de l'activista, que havia viatjat des d'A Corunya fins a la república islàmica de l'Iran. És coneguda a Galícia com a activista, sobretot per haver participat en campanyes a favor del medi ambient.

Una font propera a la família ha dit a Hrana que la jove ha estat arrestada "en els últims dies". L'agència Reuters precisa que la van detenir en una manifestació per la mort de Jina Mahsa Amini, la noia que va morir al setembre a mans de la policia i va desencadenar una revolta.

Baneira és activista i ha participat en diverses campanyes a favor del medi ambient (EFE/Concello Muxía)

És la segona persona de l'Estat espanyol de qui es té constància que està empresonada a l'Iran. El primer cas va ser el de Santiago Sánchez, exparacaigudista de l'exèrcit espanyol, que continua detingut.

A començaments d'octubre va ser detingut al Kurdistan iranià mentre es dirigia a Qatar per veure el Mundial de futbol. El van detenir després d'haver visitat la tomba d'Amini.

L'ambaixada, en "contacte estret" amb les famílies

L'ambaixada d'Espanya a l'Iran ha confirmat a TV3 que té "constància dels dos casos" i que els està seguint, "en contacte estret amb les famílies", a les quals els traslladen "puntualment qualsevol informació" sobre Baneira i Sánchez.

El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha demanat més informació del cas a través de les xarxes socials i n'ha exigit l'alliberament "immediat".

L'origen de les protestes

La jove kurda Jina Mahsa Amini va morir mentre estava sota custòdia policial a Teheran, el 16 de setembre. L'havien detingut, suposadament, per portar mal posat el vel islàmic.

Les protestes que s'han desencadenat al país de l'Orient Mitjà arran d'aquest fet han causat més de 200 morts. Les autoritats han optat per una forta repressió, molt criticada per la comunitat internacional.

Les protestes les encapçalen sobretot dones i joves, que criden "Dona, vida, llibertat!" i altres consignes contra el govern, es tallen els cabells o bé cremen els hijabs.  

 

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut