Olivia Mandle amb les firmes recollides per demanar la prohibició del dofinaris a Espanya

L'activista catalana de 16 anys Olivia Mandle pressiona el Congrés per prohibir els delfinaris

La defensora del medi ambient ha presentat 154.000 signatures per demanar una llei de protecció dels dofins i que se'n prohibeixi el captiveri a Espanya, com ja han fet altres països

Actualitzat

La jove activista mediambiental Olivia Mandle ha entregat aquest dijous al Congrés dels Diputats més de 150.000 firmes per demanar la prohibició del captiveri de dofins a Espanya. L'Estat espanyol, amb més d'un centenar de dofins i orques en captivitat i un terç de tots els delfinaris d'Europa, és el país amb més cetacis en captivitat del continent.

Mandle, de 16 anys --batejada per alguns com la "Greta Thunberg catalana"--, va portar 154.000 firmes al Congrés acompanyada per representants de World Animal Protection Espanya i per diversos científics i activistes pels drets dels animals, així com de la Fundació Ochotumbao, amb l'actriu Clara Lago.

Més d'un centenar de dofins viuen en captivitat a Espanya (Europa Press)

Mandle va iniciar fa més de dos anys, quan en tenia 14, la campanya #noesPaísparaDelfines contra el captiveri de cetacis a Espanya.

 "M'agradaria que els més de 100 dofins que hi ha a Espanya en captivitat poguessin viure la resta de la seva vida a santuaris marins."

"La recent llei de benestar animal aprovada el març del 2023 ha deixat els dofins de banda. Per això venim al Congrés a sol·licitar als diputats que modifiquin i prohibeixin la captura i la cria de cetacis en captivitat. Volem que la generació actual sigui l'última generació de cetacis que visqui en confinament a Espanya", explica Mandle.

La jove catalana s'ha convertit en ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima i en una de les activistes mediambientals més conegudes. Durant aquest temps ha rebut el suport de milers de ciutadans i de més de vuitanta científics i investigadors de tot el món, així com d'influencers.

La responsable de campanyes de World Animal Protection Espanya, Sandra Campinas, ha defensat que aquests "són animals socials i intel·ligents, que pateixen igual que patiríem les persones". Campinas ha afegit que Espanya és la "campiona europea en crueltat cap als dofins", només al darrere de països com la Xina, els Estats Units i Rússia.

Olivia Mandle davant del Congrés acompanyada d'activistes, biòlegs i l'actriu Clara Lago (Europa Press/Alberto Ortega)

Primer, els dofins del zoo de Barcelona

Mandle confessa, en una entrevista a EFE, que "des de ben petita" sempre li han agradat tots els animals i "passejar per la natura". La inquietud pels dofins en captivitat va sorgir quan tenia uns cinc anys, aproximadament, després de la visita amb el col·legi al zoològic de Barcelona, on viu, i es va plantejar si els animals "tornaven a casa després de l'espectacle", com ho feia ella.

Com que la resposta dels seus pares va ser que ells es quedaven en captivitat, va ser llavors quan es va conscienciar que "no estava bé veure aquells animals allà".

El 2020 va emprendre la primera campanya i va demanar al zoo de Barcelona que traslladessin els tres dofins que quedaven a les seves instal·lacions a un santuari marí, "una iniciativa que en poc més de tres mesos va rebre més de 50.000 firmes, però els dofins van ser traslladats a un altre delfinari, a Grècia".

"Els dofins són éssers extremadament intel·ligents, molt sensibles, i no pertanyen a aquests llocs (delfinaris), perquè en llibertat neden més de cent quilòmetres en línia recta, mentre que en un tanc en captivitat només donen voltes tot el dia, això els atrofia els músculs i les articulacions."

Mandle explica que, malgrat la decepció del trasllat dels dofins de Barcelona, això la va esperonar a iniciar la campanya actual, que ha acabat amb més de 150.000 signatures al Congrés. 

"És un camí a llarg termini, continuaré lluitant dia rere dia fins que s'aconsegueixi una llei", com ho va fer l'etòloga Jane Goodall amb els ximpanzés, i de qui assegura és una de les seves "referents".

La jove ha dit que pretén estudiar biologia marina i "crear un santuari a la Costa Brava. I en un futur vol anar pel món conscienciant i intentant que es legisli a tot arreu amb una llei com la que demana a Espanya.

Acabar amb el captiveri dels dofins a tot el món

Sandra Campinas, coordinadora general de World Animal Protection a Espanya, diu que lluiten per acabar amb el patiment i l'explotació de tots els animals salvatges i altres animals, i una de les campanyes que donen suport és la de Mandle "per acabar amb el captiveri salvatge per a l'entreteniment".

"Per això --diu--, ens unim a Olivia en la mateixa causa, perquè creiem que és un moment important per demostrar al Govern espanyol que Espanya ha de tenir més protagonisme en la defensa dels dofins".

L'organització treballa a quinze països, amb campanyes a diversos països de tot Europa, a més de Mèxic o Austràlia, per "acabar amb el captiveri de 3.000 dofins a tot el món, una xifra impressionant", segons Campinas, que ha recordat que França va aprovar recentment una llei en aquest sentit i "és el moment perquè Espanya també l'aprovi". Ha recordat que, segons un estudi, "els delfinaris tenen beneficis d'entre 400.000 i dos milions d'euros anuals".

 

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animalCrisi climàticaBiodiversitatCongrés dels Diputats
Anar al contingut