L'acord pels pressupostos, més a prop: el govern pacta 147 mesures amb el PSC

La discrepància se centra en el suport al Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat, però els socialistes veuen possible l'acord i el volen "com és aviat millor"

RedaccióActualitzat

El govern i el PSC estan més a prop d'un acord per als pressupostos. Fonts del govern asseguren que hi ha acord amb el PSC en un total de 147 mesures concretes per valor de 5.387 milions d'euros. Aquestes mesures que va recollir el PSC en un document i que equivalen al 87% de les propostes dels socialistes.

Segons l'executiu, la majoria d'aquestes mesures s'accepten literalment tal com les han negociat amb el PSC. El 13% restant, diu el govern, és inviable perquè tindria un cost extra de 5.000 milions d'euros més que és inassumible sense augmentar els ingressos. Un càlcul que el PSC nega que sigui cert.

Aquesta és la resposta que les conselleres Vilagrà i Mas han donat al PSC en la reunió d'aquest dilluns al matí on també han insistit que els grans projectes com el complex Hard Rock a Vila-seca i Salou o l'ampliació de l'aeroport del Prat han de quedar al marge dels pressupostos.

Aquest és el gran punt de desacord entre el govern i el PSC, que s'han emplaçat a tornar-se a reunir dimecres i dijous.

La portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Alícia, Romero, en una roda de premsa al Parlament.
La portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Alícia Romero, en una roda de premsa al Parlament

El PSC nega l'acord i insisteix que "cal seguir negociant"

Els socialistes, però, neguen que hi hagi cap primer acord amb el Govern i avisen que dir el contrari és "trencar confiances". La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha insistit que "cal seguir negociant" i que correspon al Govern "encaixar" les seves propostes.

Els socialistes admeten que si el govern vol l'acord està prou treballat com per signar-lo i traslladar-lo al Parlament la setmana que ve, que va ser habilitada perquè els tràmits puguin començar ja.

El PSC també admet que els grans desacords afecten qüestions no econòmiques, com el control parlamentari a les ajudes públiques als mitjans de comunicació o al Centre d'Estudis d'Opinió, que voldrien que passés a dependre del Parlament en lloc del govern.

Així mateix, lamenten que el govern no accepti reduir la despesa en delegacions de la Generalitat o l'eliminació del 10% dels ens que depenen del govern.

En qualsevol cas, el PSC veu amb bona predisposició el govern i creu que les propostes que li ha traslladat són encaixables per Esquerra.

La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha afirmat que el seu grup està "en disposició de signar com més aviat millor", després de la reunió d'aquest dilluns.

Romero ha dit que les propostes que fa el PSC-Units són "de sentit comú, acceptables i raonables" i ha apuntat que correspondrà a l'executiu casar-les amb l'acord que ja va signar amb els comuns. "A qui li tocarà encaixar-ho si hi ha un desequilibri és al mateix executiu", ha remarcat.

Una de les diferències és en matèria fiscal, ja que l'acord amb En Comú Podem toca alguns impostos, quan els socialistes defensen la "prudència fiscal".

El govern manté oberta l'opció de tancar un acord a quatre, entre Esquerra, comuns, PSC i Junts. Amb Junts no hi ha reunions concretades aquesta setmana però la intenció, diu el govern, és posar-hi data aviat.

ARXIVAT A:
PSCParlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut