Les tropes nord-americanes comencen a abandonar l'Afganistan
Les tropes nord-americanes comencen a abandonar l'Afganistan

L'acord entre Washington i els talibans a l'Afganistan inquieta el govern de Kabul

L'executiu afganès creu que aquest acord, que inclou la retirada de les tropes nord-americanes, suposa una capitulació de Trump davant els extremistes

RedaccióActualitzat

El govern de Trump i els talibans arriben a un principi d'acord per acabar amb 18 anys de guerra a l'Afganistan. Washington començarà a retirar 5.000 efectius i cinc bases, i, a canvi, els talibans es comprometen a impedir que Al-Qaeda o Estat Islàmic facin servir el país com a santuari.

Tot plegat no acaba d'agradar al govern afganès, que ha expressat la seva preocupació per les "conseqüències desagradables" i "amenaces" que podria provocar un pacte d'aquestes característiques. De fet, aquesta entesa tan especial deixa a voluntat d'uns talibans cada cop més forts obrir negociacions amb el govern per al futur del país.

 

Zalmay Khalilzad és l'enviat especial dels Estats Units a l'Afganistan (Reuters) 

L'anunci del principi d'acord l'ha fet l'enviat especial dels Estats Units a l'Afganistan en una televisió d'aquell país. D'origen afganès, Zalmay Khalilzad explica que, després de 9 mesos negociant, ha arribat a un compromís amb els talibans. Ell parla d'acord de pau, encara que seria més correcte parlar de retirada.

"Si la situació progressa segons el que s'estableix en l'acord de pau, d'aquí 135 dies ens haurem retirat de cinc de les bases que tenim"


Aquesta serà la primera fase d'una replegament general que sembla que es pot acabar abans d'un any i mig.
 

Una vintena de persones han mort a l'últim atemptat atribuït als talibans (Reuters) 

Poc abans d'acabar l'entrevista amb Zalmay Khalilzad, un atemptat ha sacsejat el barri internacional de Kabul. Una vintena de morts i un centenar de ferits. Els talibans proclamaven així el vistiplau a l'acord i enviaven a la seva manera el missatge que són ells, i no els Estats Units, els guanyadors d'aquesta guerra de 18 anys.

En aquest pacte, Washington cedeix a les exigències dels seus particulars interlocutors. Accepta deixar el govern de Kabul al marge, anomena oficialment els talibans com a "emirat islàmic", malgrat que no són cap estat, i l'única condició de pes per retirar-se és el compromís dels fonamentalistes de no donar més refugi a Al-Qaeda. Cap referència a un alto el foc.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTerrorismeJihadisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut