Madrid

L'accident aeri de Barajas deixa més de 150 morts

Continua augmentant el nombre de víctimes mortals de l'accident aeri d'aquest dimecres a l'aeroport madrileny de Barajas. Ja són 153 les persones mortes, i 19 persones més continuen ingressades en hospitals de Madrid, la majoria en estat crític. La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha qualificat l'accident d'"horrible tragèdia". Tots els cadàvers els han traslladat al recinte firal de Madrid Ifema, on els forenses identifiquen els cossos. També s'hi han desplaçat els familiars de les víctimes durant tota la nit. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat, per la seva banda, l'obertura immediata d'una comissió d'investigació per aclarir les causes de l'accident.

Actualitzat

L'accident ha passat quan l'avió, un MD-82 de la companyia Spanair, havia d'enlairar-se de l'aeroport de Barajas amb destí a les illes Canàries. De fet, sortia amb una hora de retard, perquè el pilot havia detectat un problema a l'indicador de temperatura i havia d'esperar que els serveis tècnics revisessin l'aparell i li donessin el vistiplau per volar. Un cop solucionat el problema, el pilot ha intentat enlairar l'avió. La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha confirmat que era la segona vegada que intentava aixecar el vol l'aparell, que s'ha estavellat fora de la pista. Tot apunta que s'ha incendiat el motor de la part esquerra de l'avió. De resultes de l'accident i el foc, l'aparell ha quedat totalment calcinat.

La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha avançat que el nombre de víctimes mortals "serà molt elevat", i així està sent, ja que s'han comptabilitzat 153 persones mortes i 19 més de ferides. "Hi ha molts nens entre els morts", ha afirmat el director del Samur de Madrid. Segons ha afirmat la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, de moment ja s'han identificat 14 dels cadàvers. El pilot seria un d'ells. Segons sembla presentava fractures als dos braços, que apuntarien que va intentar frenar abans que l'avió s'estavellés.

El cap d'emergències de l'aeroport Madrid-Barajas, Ervigio Corral, ja ha descrit que al lloc dels fets no ha vist gairebé cap rastre de l'avió, perquè ha quedat totalment "destrossat", una visió que també han tingut diversos testimonis dels fets. Al lloc de l'accident s'han traslladat més de 200 sanitaris, 170 policies i 45 ambulàncies.

Ifema s'habilita com a tanatori

Les víctimes mortals les han traslladat a les instal·lacions de la fira de Madrid Ifema, que s'ha habilitat com a tanatori. Un equip de 40 forenses és l'encarregat d'identificar les restes mortals i més de 80 psicòlegs ajuden les famílies, que han anat arribant durant la nit al recinte. Ara, però, ja s'han desplaçat a l'hotel per descansar després de donar les dades dels seus familiars.

Els passatgers de l'avió eren majoritàriament espanyols procedents de Castella i Lleó, Castella-la Manxa i les Canàries, però també hi havia suecs, alemanys i xilens. Tanmateix, tot augura que la identificació dels cadàvers s'allargarà durant dies.

Divuit dels 19 ferits, identificats

Els ferits han estat ingressats a l'Hospital 12 de Octubre, a La Paz, a l'hospital Infanta Sofía i al Ramón y Cajal. Quatre presenten un pronòstic molt greu i sis greu, segons fonts de la Conselleria de Sanitat. A més, hi ha vuit persones en observació. Dels 19 ferits, entre els quals tres són nens, 18 ja han estat identificats i només queda una dona per fer-ho.

L'aeroport de Barajas ha habilitat una sala dins de les instal·lacions per atendre els familiars de les víctimes. El mateix ha passat a l'aeroport de Gran Canària, on s'han reunit unes 350 persones. La companyia Spanair, per la seva banda, ha posat un telèfon d'atenció directa als familiars, el 800 400 200, i ha publicat la llista de passatgers a la seva web.

El president del govern canari, Paulino Rivero, s'ha queixat de la "desatenció" que AENA i Spanair estan dispensant als familiars de les víctimes i diversos diplomàtics estrangers s'han mostrat molestos amb la companyia aèria per no facilitar la llista de passatgers amb rapidesa.

La Comunitat i l'Ajuntament de Madrid han declarat tres dies de dol oficial i el consistori ha convocat els ciutadans a cinc minuts de silenci a la plaça Cibeles de la capital espanyola.

Protocol 11-M

El govern espanyol, en coordinació amb el de la Comunitat de Madrid i les autoritats judicials encapçalades pel Consell General del Poder Judicial, ha activat el Protocol 11-M, un procediment aprovat després dels atemptats de Madrid per fer front a grans catàstrofes. A banda d'atendre els ferits i els familiars de les víctimes, les dues principals tasques se centren ara a identificar les restes mortals i a investigar els fets.

L'encarregat de la investigació serà el jutjat número 11 de Madrid, una feina que li serà més fàcil després que ja s'han trobat les dues caixes negres de l'avió. Una de les primeres feines que ha fet el jutge encarregat del cas ha estat demanar l'habilitació de dues sales al recinte firal de Madrid: una per a les restes mortals i l'altra per atendre els familiars. El magistrat es troba a Barajas per procedir a l'aixecament dels cadàvers. Els encarregats d'identificar les víctimes seran la policia científica i els serveis forenses. Tot apunta que la identificació serà més lenta que en els atemptats de Madrid, perquè els cossos estan totalment carbonitzats. La Generalitat ha decidit enviar un equip de metges forenses a Madrid per ajudar en les tasques d'identificació.

Zapatero anuncia una comissió d'investigació

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha trepitjat l'aeroport de Barajas aquest dimecres a la nit, on s'ha trobat amb la majoria dels seus ministres. Zapatero ha anunciat la creació immediata d'una comissió d'investigació per aclarir les causes del sinistre. També ha afirmat que el govern espanyol es bolcarà completament amb els afectats.

Qui també ha obert una investigació és el Ministeri de Foment. Segons ha informat Magdalena Álvarez, s'ha creat una comissió formada per set persones que depenen del secretari general de Transports. Encara sobre les investigacions, els Estats Units han comunicat que enviaran un equip de quatre persones a Madrid per analitzar les restes de l'avió, ja que l'aparell sinistrat era de fabricació nord-americana.

Spanair no vol especular

El director comercial corporatiu de Spanair, Sergio Allard, ha comparegut en roda de premsa per explicar que la companyia no disposa encara de prou informació sobre les causes del sinistre i ha rebutjat fer qualsevol tipus d'especulació. Allard ha assegurat que la companyia col·laborarà "en tot moment" amb la justícia per determinar les causes de l'accident i ha explicat que l'aparell sinistrat havia passat la revisió de manteniment sense problemes. El directiu de Spanair no ha volgut valorar com afectarà aquest accident la situació econòmica per la qual està passant la companyia.

El sindicat de pilots Sepla, per la seva banda, ha assegurat que la tripulació del vol JK5022 de Spanair estava "perfectament qualificada i acreditada amb una gran experiència" en aquest tipus d'aparell.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut