L'accelerat augment de casos de Covid entre els joves comença a saturar els CAP

Alemanya declara Catalunya zona de risc i desaconsella viatjar-hi

Actualitzat

El nombre de nous casos de Covid-19 augmenta a Catalunya. En les últimes 24 hores, se n'han detectat 5.179 nous casos, segons ha informat el Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt, continua a l'alça i puja fins a 1,71, mentre que el risc de rebrot també puja i se situa en 282.

La majoria de nous infectats són persones joves, franges d'edat que encara no s'han vacunat. La mitjana d'edat ara baixa fins als 27,43 anys.

Aquest increment de casos, però, no es tradueix en un increment destacat de pacients ingressats a les UCI. L'atenció dels nous casos es fa en gran part als centres d'atenció primària.


Saturació als CAP

Els centres d'atenció primària de Barcelona atenen, de mitjana, un centenar de visites relacionades amb el coronavirus cada dia. D'aquestes, un 40% són nous positius.

Els professionals alerten que això els ha suposat frenar l'atenció als pacients crònics i als nous diagnòstics. Ho explica la infermera adjunta a la gerència de CAPSBE, Sílvia Roura Rovira:

"Des de fa un mes vam reprendre l'activitat no Covid per tornar a veure els nostres pacients, i en els últims dies hem hagut de parar, hem desprogramat visites per l'augment de l'activitat Covid..."

Els nous pacients amb Covid són sobretot menors de 40 anys no vacunats o amb només una dosi. Els centres no noten encara els efectes de la revetlla de Sant Joan ni de la reobertura de l'oci nocturn. 

En alguns CAP on es formaven cues han hagut de tornar a organitzar les visites separant els que s'esperen per fer consultes relacionades amb la Covid i els que venen per altres qüestions.

Cua per vacunar-se sense cita prèvia al CAP Can Gibert del Pla de Girona
Cua per vacunar-se sense cita prèvia al CAP Can Gibert del Pla de Girona (ICS)

Un 30% més d'activitat a Lleida

L'increment de casos s'ha detectat sobretot a l'àrea metropolitana, on la variant delta s'ha estès ràpidament. Però en altres llocs també hi està havent una allau de consultes. 

En un CUAP de Lleida han notat un 30% més d'activitat. Des de dilluns detecten un mateix perfil de pacient, tal com explica el director del centre, Vicente Laguna:

"Avui tocaran joves que han començat a anar a les discoteques, i sí, sí, gent d'entre 16 i 35 anys, i s'ha mantingut tota la setmana."


Argimon, preocupat per la primària

En la compareixença posterior a la reunió del Procicat, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat "molt preocupat" per l'augment de contagis dels últims dies:

"En plena campanya de vacunació tenim els centres d'atenció primària i les persones que hi treballen amb molta tensió."

El conseller ha defensat el comportament "exquisit i exemplar" de la gent jove després de l'últim any. 


Catalunya és zona de risc, segons Alemanya

El govern alemany ha inclòs Catalunya a la seva llista de regions de risc per Covid. Això comporta que els viatgers que arribin a Alemanya procedents del nostre país hauran de presentar un test negatiu o el certificat digital que demostri la seva immunitat.

La inclusió a la llista, però, suposa que el govern alemany desaconsella viatjar a Catalunya, cosa que podria desincentivar el turisme procedent d'aquest país. Catalunya és la quarta comunitat autònoma més visitada pels alemanys, després de les Balears, les Canàries i Andalusia.

Aquest divendres, Berlín també ha afegit Cantàbria a la llista, que s'actualitza cada setmana. A la mateixa categoria ja hi havia cinc regions espanyoles: Andalusia, Navarra, el País Basc, la Rioja i Ceuta.

El govern alemany considera zones de risc per Covid aquelles amb una incidència acumulada en set dies de més de 50 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta és la categoria més baixa en les llistes que elabora. Les denominacions de "zona de risc per alta incidència" i "zona de risc per variant perillosa" comporten severes restriccions a la mobilitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut