Bellaterra

L'accelerador de partícules de Ginebra es reprograma a Bellaterra

Uns 400 científics s'han reunit a Bellaterra per preparar el que s'ha batejat com "l'experiment del segle", en què es posarà en pràctica l'accelerador de partícules de Ginebra, el túnel on s'han de recrear les condicions del "big bang". Els investigadors hi fan un assaig general de la posada en marxa de l'LHC, prevista per al novembre. S'espera que, aquesta vegada sí, l'experiment es podrà dur a terme, després de l'arrencada frustrada de l'any passat. La del Vallès és l'última trobada dels experts abans d'aquesta reprogramació.

Actualitzat
El Gran Col·lisionador de partícules ha hagut de corregir els problemes que es van detectar en l'estrena, ara fa poc més d'un any. En declaracions a Catalunya Ràdio, el director de l'Institut de Física d'Altes Energies, Mateo Cavalli, ha explicat que l'accelerador s'haurà d'anar posant a prova de manera gradual: "Durant un any o dos la màquina serà com un Ferrari, que no pot arribar a la màxima velocitat perquè no s'espatlli el motor".

Un cop funcioni a ple rendiment, l'LHC (sigles de Large Hadron Collider) permetrà descobrir nous tipus de matèria o generar petits forats negres com els de l'univers.
Anar al contingut