Sacheen Littlefeather no va poder llegir les 15 pàgines que havia escrit Marlon Brando
Sacheen Littlefeather no va poder llegir les 15 pàgines que havia escrit Marlon Brando (ZUMA Wire/IMAGO)

L'Acadèmia dels Oscars es disculpa amb l'activista Sacheen Littlefeather 50 anys després

L'actriu va fer el discurs per rebutjar l'Oscar que havia guanyat Marlon Brando el 1973 per protestar pel tracte als nadius americans

Paula Florit GomilaActualitzat

Va ser la protagonista del primer discurs polític en una gala dels Oscars. Sacheen Littlefeather va pujar a l'escenari per rebutjar l'Oscar que Marlon Brando havia guanyat el 1973 per "El padrí". Un gest de protesta pel tracte als nadius americans en la indústria del cine que li va valdre més d'una esbroncada. Prop de 50 anys després, l'Acadèmia de Hollywood li ha demanat disculpes.

Ho ha fet a través d'una carta signada pel president de l'Acadèmia, David Rubin, en què reconeix que va fer "una declaració poderosa que continua recordant-nos la necessitat del respecte i la importància de la dignitat humana".

"El mal tracte que vas suportar per aquesta declaració va ser injustificat. La càrrega emocional que has viscut i el cost per a la teva pròpia carrera a la nostra indústria són irreparables", afegeix. I conclou:

"Durant massa temps no s'ha reconegut el coratge que vas demostrar. Per això, oferim tant les nostres disculpes més profundes com la nostra sincera admiració."

Fan referència a aquest moment, en la 45a cerimònia dels premis Oscar:

 

Sacheen Littlefeather, amb 26 anys, va aparèixer a l'escenari vestida amb la roba dels apatxes per rebutjar l'Oscar a millor actor que Brando va guanyar per donar vida a l'emblemàtic Vito Corleone.

L'actor no havia assistit a la gala i va ser ella qui va explicar els motius del rebuig en un discurs emès en directe, on denunciava el tracte discriminatori de Hollywood cap als indígenes dels Estats Units, al cinema i a la televisió.

Brando n'hi havia escrit un de 15 pàgines, però només li van donar 60 segons per intervenir i Littlefeather va improvisar. Més tard, l'activista i també actriu va llegir les 15 pàgines a la premsa.

En tot cas, en aquell moment, tot i que va rebre aplaudiments, també va patir gestos racistes i bromes posteriors per part dels presentadors de la gala, Raquel Welch i Clint Eastwood.


"Només han passat 50 anys!"

Littlefeather, que ara té 75 anys, ha respost amb un comunicat en què va fer broma de la "paciència" de les comunitats indígenes. "Sobre la disculpa de l'Acadèmia, nosaltres som gent molt pacient. Només han passat 50 anys!", diu.

I afegeix: "Hem de mantenir el nostre sentit de l'humor en tot moment, és el nostre mètode de supervivència."

L'Acadèmia també ha anunciat que el 17 de setembre Littlefeather serà la protagonista d'un acte organitzat al Museu de l'Acadèmia de Los Angeles per commemorar el 50è aniversari del moment.

ARXIVAT A:
Drets humansPremis Oscar
Anar al contingut