Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'ACA descarta fer talls d'aigua de boca aquest any i el 2023, malgrat la sequera

Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua, no preveu haver de portar aigua amb vaixells fins d'aquí un any, si no plogués

Juli Rodés AlmerActualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua descarta un escenari com el del 2008 i no preveu haver d'aplicar restriccions d'ús domèstic d'aigua de boca fins almenys d'aquí un any.

Samuel Reyes, director de l'ACA, de tota manera, fa una crida a la responsabilitat i a vigilar el consum d'aigua potable que cadascú fa:

"Animo a continuar amb la nostra vida, però estalviant el màxim d'aigua possible."

En una entrevista al canal 324, ha argumentat que si els cinc milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona estalvien 10 o 20 litres cada dia, aquesta aigua "és un recurs que tenim per a demà, si no plou, i també per a altres activitats, aigües amunt, com l'activitat agrícola, industrial o ramadera".


"Ja hi ha restriccions" 

Reyes ha volgut remarcar que "ja hi ha restriccions, avui en dia, de l'aigua domèstica"; ha recordat que hi ha una limitació en la captació d'uns 250 litres per habitant i dia.

Ha admès que la xifra, ara per ara, queda per sota del consum més generalitzat, que és d'entre 110 i 140 litres per persona i dia, però ha deixat clar que "baixaria en el futur si entréssim en excepcionalitat".

Ara per ara, de tota manera, l'ACA considera "improbable" que hi hagi talls de subministrament d'aigua de boca, en l'àmbit metropolità, durant l'any que ve, i no compta a haver de portar aigua en vaixells fins a finals del 2023.

Reyes ha recordat que el 2008 els embassaments estaven al 19% de la seva capacitat, lluny del 33% actual.

Confia, a més, en les indicacions del Servei Meteorològic de Catalunya, que apunten a un febrer plujós, i argumenta també que "després de gairebé dos anys sense ploure, l'estadística anirà a favor nostre i aviat hauria de ploure". 


"Mantenim el cànon de l'aigua"

Pel que fa al preu del consum de l'aigua, Reyes ha dit que l'ACA no té previst augmentar el cànon de l'aigua, i ha recordat que ja penalitza el consum d'aigua considerat excessiu. 

En aquest sentit, ha explicat que quan el 2012 es va crear el quart tram del cànon de l'aigua es va aconseguir una reducció dels consums.


Més dessaladores i potabilitzar el Besòs

Reyes també ha explicat que l'ACA fa temps que preveu un dèficit hídric en les pròximes dècades. Per fer front a aquesta escassedat d'aigua ja es treballa en l'ampliació de la dessaladora de la Tordera, en la possible potabilització del riu Besòs, per abastir l'àmbit metropolità, i en la construcció d'una dessaladora al riu Foix, a Cunit i Cubelles, que podria subministrar aigua potable cap a l'àmbit de Tarragona o cap a l'àmbit metropolità.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut