L'abús sexual de "Terra baixa", tractat com a "relació amorosa" a la selectivitat

L'examen de literatura catalana ha preguntat sobre la relació entre en Sebastià i la Marta

RedaccióActualitzat

Una pregunta de la prova de llengua i literatura catalana de la selectivitat d'aquest any està portant cua. És en relació amb l'obra de teatre "Terra Baixa", d'Àngel Guimerà: els estudiants es van trobar amb una sèrie d'afirmacions que calia dir si són veritat o no:

La primera afirmació és: "La Marta manté una relació amorosa amb en Sebastià", i la resposta correcta, segons la guia que les fixa, és que és una afirmació verdadera:

El cert, però, és que la relació no és de cap manera "amorosa": s'estableix quan en Sebastià, d'uns 30 anys, és el cacic del poble i la Marta en té 14 i pidola pels carrers amb el seu pare.

En Sebastià es fixa en ella i li ofereix feina de moliner al pare a canvi que es converteixi en una mena d'esclava seva, sobretot sexual.

La mateixa Marta ho explica així en un moment de l'obra:

"... Y després me va agafar pel cos y va preguntar al pare qué volía. El pare li va respondre que una caritat. Y jo vaig afegir depressa: «No una caritat, nó, travallar forsa!» Ell me va asseure assobre'ls seus genolls, que jo tenía catorze anys, y'l Sebastiá ja potser trenta... Y... d'aquell dia va venir que al pare'l va fer moliner. Y á mí... fins are..."

(Tapantse la cara ab las mans.)

"Qué podia fer jo? Fugir? Cap ahont? Si no podía! Matarme? Si'l matarse es pecat; y fa tanta por el morirse, y jo era tan nena! Y's neix per viure y no per morirse desseguida!"

El cas ja ha generat queixes d'estudiants i de professors, que ho han denunciat. En alguns casos, a les xarxes socials:

 

 

Hi haurà reclamacions

Professors que participen de fa anys a les proves de selectivitat tenen previst reclamar per aquesta i per altres preguntes, perquè les consideren errònies i fan baixar la nota dels seus alumnes.

És el cas de David Serrano, professor de llengua catalana i literatura a l'Escola Pia de Sabadell. Denuncia que no hi ha cap possibilitat de definir la relació com a "amorosa":

"Guimerà deixa molt clar que és un abús de poder, en Sebastià abusa de tothom, dels treballadors, de la Marta, de tothom. A més, està obsessionat per la Marta, l'obsessió és molt clara, i la Marta ho accepta perquè no té una altra opció."

Serrano està convençut que els seus estudiants de batxillerat que han fet les proves han posat que l'afirmació de l'examen és falsa, i que, per tant, els la comptaran com a resposta errònia.

També denuncia que altres preguntes de l'examen, per exemple saber si en Manelic sempre deia o no un parenostre o si el pare adoptiu de la Marta feia de ferreter, no permeten saber si els estudiants han entès de debò l'obra.

Vídeo relacionat: Quietud salvatge, la Marta de "Terra baixa" al Círcol Maldà

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut