Sánchez salva el decret dels fons europeus amb el vot de Bildu i l'abstenció de Vox

Llum verda del Congrés al decret que regula els multimilionaris fons europeus per la Covid

Actualitzat

Episodi parlamentari inèdit al Congrés dels Diputats. El govern espanyol ha aconseguit convalidar "in extremis" el decret que regula els multimilionaris fons europeus per la Covid gràcies, entre d'altres, a l'abstenció de Vox i el vot a favor de Bildu.

La negativa d'Esquerra, JxCat, el PDeCAT i la CUP, que s'oposen al decret per recentralitzador, se suma a la del PP i Ciutadans, que hi han votat en contra pel relaxament dels control administratiu i ambiental.

Amb l'únic suport del PNB, Bildu, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix i el PRC, el govern del PSOE i Unides Podem quedava per sota de la majoria absoluta. Finalment, doncs, l'abstenció de Vox ha permès al govern espanyol salvar la votació.

 

El decret aprovat regula la gestió dels fons europeus, reordena l'administració i revisa la normativa per facilitar-ne l'execució. 

El màxim òrgan de govern dels fons europeus serà la Comissió per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, integrada per tots els membres del Consell de Ministres, les secretaries d'Estat d'Economia, Hisenda, Pressupostos i Drets Socials, la Direcció General de Fons Europeus i l'oficina econòmica de la Presidència.

Aquest organigrama ha rebut crítiques per part dels partits sobiranistes, que han acusat l'executiu espanyol de centralisme i de no deixar marge per a les administracions territorials.

 

Carmen Calvo, durant el debat parlamentari sobre els fons europeus per la Covid
Carmen Calvo durant el debat parlamentari sobre els fons europeus per la Covid (EFE / Mariscal)

 

Calvo acusa el PP de "situar-se en l'antipolítica"

La cambra baixa també ha aprovat que el decret es tramiti com a projecte de llei. Era un dels punts que havia negociat Bildu a canvi del seu suport, per tal de poder augmentar les garanties de transparència i de control dels projectes i incrementar el finançament per als ajuntaments.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que els partits del govern no s'oposaran a possibles modificacions del decret "per fer-lo més perfecte" i aconseguir transformar-lo "en una grandíssima oportunitat de modernització".

Calvo, però, ha criticat durament el vot en contra del PP, que considera que els situa "en una situació gairebé d'antipolítica i malbaratament dels vots que té". La vicepresidenta primera del govern ha acusat el principal partit de l'oposició de liderar "el rànquing de deslleialtat contra el país".

 

Els diputats de Vox Cristina Esteban i Iván Espinosa de los Monteros parlen amb un altre diputat, al Congrés
Els diputats de Vox Cristina Esteban i Iván Espinosa de los Monteros parlen amb un altre diputat al Congrés (EFE / Mariscal)

 

Des del PP, la diputada Elvira Rodríguez ha alertat que "la discrecionalitat, la falta de transparència i la concentració de riscos" del decret aprovat suposen "un còctel letal per al clientelisme i la corrupció".

També ha posat èmfasi en la possible corrupció el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros que, tot i permetre que el decret tiri endavant, ha dit que conté "els fonaments de la xarxa clientelar més gran de la història d'Espanya" i "el camí més curt a la corrupció". Vox, però, ha assegurat que la seva abstenció es deu a la necessitat que els 140.000 milions d'euros de la Unió Europea arribin com més aviat millor als comerciants, hotelers i autònoms afectats per la pandèmia: "No volem que aquests fons es demorin ni un dia més".

Des d'Esquerra, Gabriel Rufián ha criticat un decret que ha dit que "està escrit per a Florentino Pérez" i no per a les pimes, autònoms i treballadors. Amb un argument similar, la CUP i el BNG han considerat que els fons de reconstrucció només aniran a parar a les grans empreses.

 

ARXIVAT A:
VoxCoronavirus Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut