L'abstenció de la CUP deixa l'independentisme en minoria sense els vots de Bèlgica

Els tres partits independentistes tenen, plegats, 70 escons; 34 de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP

RedaccióActualitzat

L'abstenció de la CUP complica les possibilitats de tirar endavant una investidura de JxCat i ERC, tant en la primera volta  –per majoria absoluta–, com en una segona volta, quan només cal majoria simple.

Els tres partits independentistes tenen, plegats, 70 escons; 34 de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP. Sense els 4 vots dels anticapitalistes queden en 66, però cal tenir en compte que hi ha diputats a la presó i diputats a Brussel·les.

Junqueras i Sànchez poden delegar el vot, després que així ho apuntés el jutge del Suprem Pablo Llarena al·legant "incapacitat legal".

En canvi, els dos diputats que queden a Bèlgica després de la renuncia de Serret, Puig i Ponsatí ho tenen més complicat. Ni Puigdemont ni Comín han pogut delegar el vot fins ara, després que els lletrats del Parlament van rebutjar una investidura telemàtica o delegada de Puigdemont.

Seixanta-sis menys dos. Junts per Catalunya i Esquerra es quedarien, doncs, amb 64 vots, insuficients per fer una investidura. I és que 65 vots són els que sumen tota l'oposició si hi votessin en contra: 36 de Ciutadans, 17 del PSC, 4 del PP i 8 dels comuns.

 

 

Les opcions, doncs, passen per cinc escenaris, alguns dels quals ja s'endevinen impossibles:

- Renúncia dels escons dels diputats a Bèlgica, fet que donaria 66 escons amb "capacitat de vot" al Parlament. JxCat descarta que hi hagi una renúncia de l'escó de Puigdemont per assegurar la majoria simple.

- Retorn de Puigdemont i Comín per fer un ple presencial. Una possibilitat també descartada després de les mesures cautelars imposades pel Tribunal Constitucional davant una hipotètica investidura del Puigdemont.

- Ple amb vot delegat per a Comín i Puigdemont. Una opció en principi descartada per l'informe dels lletrats, però que la CUP ha recordat que es pot fer i que significaria un "embat a l'Estat" que ells aplaudirien.

- Una altra possibilitat, en el cas que no s'arribi a un acord amb els cupaires, seria l'abstenció dels comuns, que ja han dit que "no" a un candidat de JxCat –sigui Sànchez o un altre–, però que no tanquen la porta a un candidat d'ERC.

- Eleccions automàtiques en esgotar-se el termini de dos mesos per investir president.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraCUPJxCatERC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut