Les destrosses al port de Beirut (Efe/Epa/Wael Hamza)
Les destrosses al port de Beirut (Efe/Epa/Wael Hamza)

La "zona zero" de Beirut: l'explosió va deixar un cràter de 43 metres de profunditat

Hi ha prop de 200 morts i les esperances de trobar vius els desapareguts són mínimes

Txell Feixas TorrasActualitzat

El cràter que va deixar l'explosió al port de Beirut té 43 metres de profunditat. L'impacte de l'ona expansiva es va sentir a Xipre.

Com un terratrèmol de 3,3 graus, l'afectació s'estén 10 quilòmetres endins d'una capital on molts veïns van pensar que havia passat just al costat de casa seva.

A la "zona zero", equips de salvament locals i internacionals continuen fent una feina de formiga enmig de muntanyes de runa i ferralla.

Però les esperances de trobar la vintena de desapareguts amb vida són ja gairebé nul·les. 

El coronel en cap, Roger Khoury, ho comunicava d'aquesta manera:

"Els equips de rescat sobre el terreny tenen per objectiu buscar els cossos de les persones. Els grups que treballaven per trobar supervivents consideren que ja han acabat la seva tasca."

Per a les famílies dels desapareguts, el dolor es fa cada cop més insuportable. Enganxats a la televisió, se senten oblidats i denuncien un rescat lent i desorganitzat.
 

El pare d'Elie Hasrouty és un dels desapareguts que estaven treballant a l'interior de la sitja de blat -tocant al magatzem incendiat- i una de les instal·lacions més segures de la ciutat.

"No volem que la negligència continuï perquè els que manen es pensin ara que els desapareguts són números. Per a ells, potser ho són. Per a nosaltres, són un pare amb amics i gent estimada."

Dels prop de 200 morts, gairebé un terç són sirians que treballaven a les immediacions del port, ara també cementiri de víctimes.

Aquestes són les xifres oficials. Però hi ha molts col.lectius vulnerables -com els mateixos sirians o treballadores domèstiques migrants- que no estan registrats enlloc.

Per tant, continuen sent invisibles també ara després de l'explosió.
 

La indignació per l'explosió es va desbocar dissabte pels carrers de la capital del Líban, amb protestes que van provocar la mort d'un policia i almenys 172 persones ferides. 

La tragèdia ha evidenciat les irregularitats a les instal·lacions del port, un mirall de la corrupció entre les elits polítiques i econòmiques del país.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut