Londres

La xocolata ajuda a reduir el risc de malalties cardíaques

La xocolata negra ajuda a reduir el risc de malalties cardíaques i, fins i tot, contraresta els efectes negatius de l'hàbit de fumar gràcies a la presència de polifenols, una substància que ajuda a millorar el flux sanguini de les artèries, segons revela un estudi publicat per la revista "Heart". La clau, segons els experts, és l'alt contingut d'antioxidants que hi ha a la xocolata negra, que en conté més per gram que qualsevol altre aliment o beguda rics en aquestes substàncies.

Actualitzat
Menjar una mica de xocolata al dia pot evitar l'enduriment i estrenyiment de les artèries en els fumadors. "Això passa només amb la xocolata negra", ha explicat la doctora Myriam Posada, investigadora de l'Escola de Nutrició de la Universitat d'Antioquia, Colòmbia. "En la xocolata blanca no hi ha els polifenols, que són les substàncies que contenen antioxidants i produeixen l'efecte cardiovascular", ha afegit. La investigació va comparar els efectes de la xocolata negra (que conté un 74% de cacau) amb els de la xocolata blanca en la circulació de flux sanguini de les artèries de 20 homes fumadors. Fumar afecta tant l'activitat de les cèl·lules endotelials (que recobreixen les parets arterials) com les plaquetes, que estan implicades en la formació de coàguls a la sang. L'experiment Abans d'ingerir 40 grams de xocolata, es va demanar als fumadors que s'abstinguessin durant 24 hores de consumir aliments rics en antioxidants, com cebes, pomes, col i productes de cacau. Després de dues hores, les tomografies per ultrasons van revelar que la xocolata fosca havia millorat significativament la circulació del flux arterial, i que l'efecte durava vuit hores. "El que passa és que el contingut de polifenols que té la xocolata ajuda a disminuir el nivell de coagulació sanguínia, cosa que millora el flux de la sang a les artèries", ha explicat l'especialista. Els polifenols de la xocolata, explica la investigadora, tenen un efecte important sobre les plaquetes. La investigació va demostrar, per les mostres de sang dels individus estudiats, que la xocolata negra havia fet baixar gairebé a la meitat l'activitat de les plaquetes. "Quan l'activitat de les plaquetes disminueix, hi ha menys possibilitats d'una trombosi, un vessament o un infart", ha explicat. A més, els nivells d'antioxidants a la sang es van elevar enormement dues hores després d'haver menjat la xocolata. El contingut de polifenols que té la xocolata ajuda a disminuir el nivell de coagulació sanguínia, cosa que també millora el flux de la sang a les artèries. La xocolata blanca, en canvi, no va tenir efectes sobre les cèl·lules endotelials, ni les plaquetes ni els nivells d'antioxidants. "La clau és l'alt contingut d'antioxidants que hi ha a la xocolata negra, que en conté més per gram que qualsevol altre aliment o beguda rics en aquestes substàncies, com el vi negre o el te verd", ha assenyalat la investigadora colombiana. Compte amb les calories Tot i això, els experts han advertit també de l'alt nivell de calories que hi ha en tots els tipus de xocolata, que en general contenen 500 calories per cada 100 grams i una mitjana total del 30% de greixos. "Jo recomano als pacients que, si no tenen problemes de pes, facin una tassa de xocolata cada dia com una bona font d'antioxidants", ha afirmat la nutricionista colombiana. "I si el pacient té problemes de pes o és diabètic, que prengui cacau amb edulcorant i llet semidesnatada", ha conclòs.
Anar al contingut