Zhao mirant un dels Oscars que ha rebut aquesta nit a Los Angeles (Reuters / Chris Pizzello)
Zhao mirant un dels Oscars que ha rebut aquesta nit a Los Angeles (Reuters / Chris Pizzello)

La cineasta Chloé Zhao fa història als Oscars, però és censurada a la Xina

Xarxes socials, premsa i televisió xineses silencien el triomf de la directora, criticada per unes declaracions de 2013 en què deia que la Xina és "un lloc on hi ha mentides a tot arreu"

Actualitzat

Chloé Zhao ha estat una de les grans triomfadores de la gala dels Oscars, en què ha guanyat les estatuetes a millor pel·lícula i millor direcció per "Nomadland". Però a la primera dona asiàtica que guanya l'Oscar a millor direcció i la segona dona en tota la història no se l'ha vist a la premsa i les xarxes socials xineses.

A Weibo, considerada el Twitter xinès, no s'hi troba cap resultat si es busca "Nomadland" o "Chloé Zhao". Pel que fa al cercador Baidu, els enllaços que apareixien es dirigien a articles que han estat retirats de la xarxa.

La premsa també ha censurat els premis a la directora. Només el diari "Global Times" ha publicat un missatge de Twitter sobre els guardons a Zhao. El rotatiu ha publicat una notícia sobre els Oscars i també un editorial en què assegura que la pel·lícula no té gaire "interès" per al públic xinès. A més, aposta pel rol de la cineasta com a possible mediadora entre els Estats Units i la Xina, tot i que li demana que sigui "més madura".

Els xinesos no van poder veure el triomf de Zhao perquè la gala no es va retransmetre per la televisió. La premsa de Hong Kong sí que s'ha fet ressò del triomf de Zhao, tot i que la cerimònia dels Oscars tampoc s'hi ha retransmès en directe: la cadena TVB no va retransmetre la cerimònia per primera vegada des del 1969, segons va dir per "raons comercials".

 

La directora Chloe Zhao, amb les dues estatuetes que ha guanyat en aquesta edició dels premis Oscar
La directora Chloé Zhao amb les dues estatuetes que ha guanyat en aquesta edició dels premis Oscars (EFE / Chris Pizzello)

 

Una cineasta controvertida a la Xina

La figura de Zhao genera suspicàcies al seu país natal. Quan el mes passat va guanyar el Globus d'Or a la millor direcció i "Nomadland" es va imposar en la categoria de millor pel·lícula, en un primer moment el premi es va celebrar als diaris. Posteriorment, però, van circular unes declaracions de l'any 2013 en què deia que la Xina és "un lloc on hi ha mentides a tot arreu", unes paraules que li van portar moltes crítiques.

Les paraules de Zhao després de guanyar els premis, però, no van tenir contingut polític: "sempre he trobat bondat en tothom a qui he conegut. Aquest premi és per a tots els que treuen la bondat de les persones que coneixen. Això m'inspira a continuar".

Més tard, ja amb l'estatueta a les mans, ha confessat la seva alegria: "soc extremadament afortunada de poder guanyar-me la vida fent allò que estimo, i si això vol dir que més gent pot viure el seus somnis, soc extremadament feliç".

 

Zhao, de 39 anys, va néixer a la Xina i va viure a Pequín fins als 14 anys. Aleshores, va marxar a estudiar a un internat a Anglaterra i, posteriorment, va acabar l'institut a Los Angeles.

Després d'estudiar a l'escola de cinema de la New York University, va realitzar les seves primeres pel·lícules, elogiades en el circuit independent: "Songs my brothers taught me" i "The Rider".

 

Zhao, al centre, envoltada per la resta de productors de 'Nomadland'
Zhao, al centre, envoltada per la resta de productors de 'Nomadland' (EFE / Chris Pizzello)

 

ARXIVAT A:
Premis Oscars CinemaXinaXarxes socials
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut