Recreació del ròver Zhurong a la superfície de Mart
Recreació del ròver Zhurong a la superfície de Mart (Agència Espacial Xinesa)

La Xina se suma a l'exploració de Mart amb el ròver Zhurong, "déu del foc"

La Xina ha aconseguit fer aterrar la seva primera nau a Mart i es converteix en el segon país que ho assoleix, després dels Estats Units

RedaccióActualitzat

La Xina també explora Mart. El país ha aconseguit fer aterrar un robot al planeta vermell. És el primer ròver no americà que arriba a la superfície marciana.

El ròver Zhurong, de l'Agència Espacial Xinesa, ha aterrat a la planura coneguda com a Utopia Planitia, a l'hemisferi nord del planeta.

 

El mòdul ha aconseguit separar-se amb èxit de la nau espacial Tianwen-1, després de sis mesos i mig de viatge. Era a l'òrbita de Mart des del febrer passat i ha acabat aterrant al planeta vermell en un descens que ha obligat també a identificar els obstacles i pendents de la superfície de forma autònoma i sense control des de la Terra.

El descens s'ha fet en diferents fases, des de l'entrada a l'atmosfera fins al progressiu alentiment de la velocitat de l'artefacte que, finalment, ha aterrat en una superfície plana. Ha durat nou minuts.

Zhurong, que en xinès vol dir "déu del foc", és un ròver de sis rodes. Ha trigat 17 minuts a obrir els panells solars i poder enviar un missatge a la Terra. Ara mateix, el planeta està a uns 320 milions de quilòmetres de nosaltres.

A partir d'ara, el vehicle explorador recopilarà informació de Mart, com ara la seva estructura geològica o el clima.

 

Competència xinesa

El projecte per enviar Zhurong a Mart ha costat 6.600 milions d'euros. La Xina s'ha convertit així en el segon país que situa un ròver a la superfície del planeta amb èxit. Fins ara qualsevol projecte que no fos nord-americà s'havia estavellat, inclosos els esforços russos del programa Mars, que tot i això van aconseguir enviar la primera foto de la superfície marciana el 1971.

Actualment el percentatge d'èxit en aterratges a Mart és inferior al 50%. Els experts qualifiquen els últims moments fins al descens final dels "9 minuts de terror", per la gran precisió que cal.

Els americans han aconseguit situar nou robots a Mart. El primer el 1997, i l'últim, el Perserverance, fa només tres mesos.

La NASA ha felicitat la Xina per la fita aconseguida per boca del seu director de missions espacials, Thomas Zurbuchen:

 

La Xina s'ha convertit en el primer país del món que viatja fins a Mart, entra a la seva òrbita i l'explora amb èxit en una sola missió. Anteriorment, els Estats Units i Rússia ja havien arribat a Mart, però en diferents missions. 

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut