La Xina reclama a l'OMS que busqui l'origen del coronavirus a Espanya
Un policia i un vigilant intenten impedir que es facin fotos del mercat de Xinfadi, a Pequín, on va haver-hi un brot de Covid-19 (Reuters)

La Xina suggereix a l'OMS que busqui l'origen del coronavirus a Espanya

Una delegació de l'agència sanitària de l'ONU visitarà la Xina els pròxims dies per continuar investigant aquest origen

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El metge Wang Guangfa, un dels principals assessors de la Xina sobre la pandèmia, ha reclamat a l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, que no busqui l'origen del coronavirus només al seu país, i que ho ampliï a Espanya.

El motiu d'aquesta petició és la recerca de la UB que va assegurar haver identificat el virus en aigües residuals de Barcelona recollides i congelades el 12 de març del 2019.

"Només un enllaç en la cadena de transmissió"

Les declaracions de Wang les va publicar el 30 de juny el diari Global Times, versió en anglès del Diari del Poble, el principal òrgan de comunicació del Partit Comunista Xinès, que governa el país de manera dictatorial des de 1949:

"La Xina és només un enllaç en la cadena de transmissió del virus i l'OMS ha d'anar a més països, com a Espanya, que va informar del coronavirus en una mostra d'aigües residuals recollida el març del 2019, per fer investigacions més completes sobre l'origen del virus, ha dit Wang".

El virus mutant

Aquest diari, quan va donar la notícia de la investigació de la UB el 27 de juny, també va entrevistar Wang, que va donar per fet que el virus havia començat a Espanya:

"Quan el nou coronavirus es va estendre a Espanya el març de l'any passat, podria haver estat menys contagiós, cosa que explica perquè va trigar tant de temps a trobar-se un malalt de Covid-19 a Europa. Després es va tornar més infecciós a mesura que va anar mutant, ha dit Wang, que ha instat els investigadors a examinar 'la seqüència genètica completa del virus per rastrejar-ne l'origen'."

Wang Guangfa ja va ser notícia al gener, quan va formar part de la primera delegació mèdica enviada per Pequín a Wuhan, va emmalaltir de Covid-19 i es va convertir oficialment en el cinquè malalt curat de la pandèmia. El Global Times també se'n va fer ressò:

El metge Wang Guangfa, en una notícia del Global Times del febrer

L'OMS visita la Xina

El diari s'ha fet ressò de les opinions de Wang quan la setmana que ve l'OMS enviarà una delegació a la Xina per continuar investigant l'origen encara desconegut del coronavirus.

De fet, la notícia del dia 30 se centra a explicar aquest viatge amb un títol força eloqüent: "La visita de l'OMS a la Xina mostra l'actitud oberta del país en les feines de traçament del virus".

El president de la Xina, Xi Jinping, durant l'última assemblea que governa el país

Nou intent de la Xina

Sembla, doncs, que la Xina està aprofitant la troballa de la UB per insistir que l'origen del coronavirus no és a dins de les seves fronteres, sinó a fora.

Ja ho va fer a mitjans de juny quan es va declarar un gran brot a la capital, Pequín, amb centre en un mercat majorista de peix i carn.

El virus es va detectar en una fusta en què es tallava salmó importat des d'Europa, i llavors el Global Times va assegurar que la seqüència genòmica del virus demostrava que provenia d'Europa.

El virus va començar a Barcelona?

A causa de com de sorprenents han estat els seus resultats, "descobrint" el virus fora de la Xina amb molts mesos d'antelació amb qualsevol altre registre, la investigació de la UB ha cridat l'atenció de tot el món, però també ha despertat molts dubtes.

Experts d'arreu han assegurat que aquests resultats no casen amb tota la investigació del genoma del virus que s'ha fet fins ara, i que assenyala l'origen a la tardor del 2019 en algun lloc de la Xina més o menys pròxim a Wuhan.

Possible contaminació de la mostra

La principal sospita és que en l'anàlisi de la mostra de Barcelona hi hagués una contaminació que hi afegís el virus accidentalment, de manera que els resultats no siguin vàlids.

Una hipòtesi esbossada llavors des de Catalunya és que algun o alguns assistents, xinesos o no, al Mobile World Congress 2019 ja estiguessin infectats i això es reflectís a la mostra d'aigües residuals:

 

El problema és que per fer l'anàlisi es va fer servir tota la mostra i ja no queda més aigua congelada d'aquell dia i, per tant, no es pot repetir.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
Anar al contingut