Corea del Nord

La Xina pressiona Corea del Nord perquè reprengui el diàleg nuclear

La visita de tres dies del primer ministre xinès a Corea del Nord, la primera dels últims divuit anys, podria haver servit per suavitzar la posició nord-coreana respecte al seu controvertit programa nuclear. El règim nord-coreà va interrompre el diàleg amb la comunitat internacional l'abril passat, i al maig va tensar encara més la corda amb un segon assaig nuclear. La Xina és un dels pocs aliats que li queda a la dictadura nord-coreana al món.

Actualitzat
El líder de Corea del Nord, Kim Jong Il, ha aprofitat la visita del primer ministre de Xina, Wen Jiabao, a Pyongyang per intentar reforçar els llaços amb l'únic aliat que conserva en la seva disputa amb la comunitat internacional pel seu polèmic pla nuclear. Kim Jong Il ha trencat el seu tradicional aïllament i ha aparegut en públic per rebre personalment al seu soci xinès.

En el decurs de la trobada, la Xina ha pressionat Corea del Nord perquè torni a la taula de diàleg, de la qual formen part, a més de la Xina, Corea del Sud, Japó i els Estats Units.

Pel que sembla, Kim Jong Il ha transmès al seu col·lega xinès que el seu govern està obert a negociar sobre el seu programa nuclear, que ha derivat en els últims mesos en sancions del Consell de Seguretat de l'ONU, amb el suport també de Pequín.

Les negociacions per resoldre el litigi nuclear nord-coreà estan actualment estancades, després que Pyongyang se'n desmarqués a l'abril, en resposta a les sancions econòmiques que li va imposar l'ONU com a càstig pels seus assajos nuclears.

La visita oficial de tres dies de Wen Jiabao coincideix amb el 60è aniversari de l'establiment formal de relacions entre els dos països comunistes. Però els analistes asseguren que si la Xina ha decidit enviar al seu primer ministre a Corea del Nord és perquè abans ha rebut el compromís de Pyongyang que aquesta visita servirà per relaxar les tensions derivades del seu programa d'armes nuclears i les seves declaracions sobre els seus progressos en l'enriquiment d'urani.
Anar al contingut