Quan supera els 100 km/hora el tren s'eleva per sobre les vies (CNS Photo/ Via Reuters)

La Xina presenta el tren més ràpid: de levitació magnètica i que pot arribar a 600 km/h

S'ha presentat com el tren més ràpid del món segons l'empresa estatal xinesa, Railway Rolling Stock Corporation

Actualitzat
TEMA:
Xina

La Xina ha presentat el tren de levitació magnètica (Maglev) considerat el més ràpid del món, segons els seus fabricants. Promet arribar a una velocitat de 600 quilòmetres per hora. L'anunci s'ha fet després de cinc anys d'investigació i desenvolupament i s'ha presentat a la ciutat de Qingdao.

El sistema d'alimentació és clau per a aquest tipus de tren; quan supera els 100 km/h, l'alimentació d'energia passa a produir-se sense contacte, de manera que el tren sembla que estigui levitant gràcies a una força electromagnètica que el fa lliscar sobre les vies.

Utilitza el principi d'atracció i repulsió creat entre dos camps magnètics. Per aconseguir-ho, tant el tren com les vies estan equipats amb potents electroimants. La repulsió permet que el tren s'elevi uns centímetres per sobre de les vies. Per la seva banda, l'atracció fa que el tren no surti disparat i pugui lliscar suaument.

El vehicle terrestre (amb passatgers) més ràpid, una prioritat a la Xina

Aquests trens d'alta velocitat són una prioritat al país, que té com a objectiu connectar grans ciutats per aquesta via per reduir el temps i les despeses necessàries per viatjar.

Per exemple, amb aquest tren, el recorregut actual de 1.500 quilòmetres entre Shenzhen i Xangai, per al qual actualment calen deu hores, podrà reduir-se a 2 hores i mitja, una vegada es construeixi la línia de levitació magnètica entre les dues ciutats.

El projecte de trens de levitació magnètica es va iniciar l'octubre del 2016. Fins al 2019 no es va presentar un prototip de vehicle desenvolupat amb èxit i ja el juny del 2020 es va fer una prova. Després de l'optimització del sistema, a principis d'any es va començar una prova de sis mesos.

Però hi ha una cosa que no permet encara que aquest tren estigui llest per transportar viatgers, i és la falta de xarxa viària de levitació magnètica. Ara mateix s'estan construint diferents xarxes de connexió amb aquest sistema, inclosa una que uneix Xangai i Hangzhou i una altra que connecta les ciutats de Chengdu i Chongqing.

El tren de levitació magnètica pot estar format des de dos vagons fins a 10. Cadascun d'aquests vagons, amb capacitat màxima de 100 passatgers, podrà satisfer diferents necessitats.


Xangai ja té tren de levitació magnètica

A Xangai, centre financer de la Xina, és l'única ciutat xinesa on opera una línia comercial de trens de levitació magnètica. Aquest, però, a una velocitat màxima de 430 km/h. El tren Maglev de Xangai utilitza tecnologia alemanya i està en funcionament des del 2003. Aquest Maglev connecta el centre de Xangai amb l'aeroport de Pudong de la ciutat.

Segons les previsions dels responsables del nou Maglev, els vagons estaran equipats amb cobertura d'internet wifi 5G i disposaran d'un sistema perquè els passatgers puguin carregar els telèfons mòbils sense cables.

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut