Avions amb milers de vacunes xineses arriben, com aquest a Veneçuela, a més de 40 països (Reuters/Manaure Quintero)

La Xina juga la carta de les vacunes per augmentar la seva influència al món

El gegant asiàtic busca una imatge de benefactor on Occident veu una campanya per guanyar presència en països cada cop més dependents

Fa un any, la Xina era qüestionada per la gestió inicial de la pandèmia, però ara impulsa una batalla diplomàtica amb les seves vacunes. Una estratègia per millorar la imatge del país i oferir-se com una potència salvadora contra la Covid-19.

I és que el gegant asiàtic exporta, des de fa mesos, milions de dosis arreu del món. En total, en ven o en dona a més d'una quarantena de països d'Àsia, Amèrica, Àfrica i també de l'Europa de l'Est. Principalment, s'han exportat a cinc països: el Brasil, Xile, Mèxic, Turquia i Indonèsia.

Malgrat la falta de dades sobre la producció de les vacunes, diverses fonts apunten que els 4 fabricants xinesos que n'han desenvolupat alguna tindrien capacitat per fabricar 2.600 milions de dosis.

Després d'un any de l'inici de la pandèmia, la Xina vol projectar la imatge al món d'una potència responsable que es preocupa pels països on no arriben les dels rics.

 

Des d'Occident, s'hi veu una nova campanya de relacions públiques per guanyar influència al Sud-est asiàtic, l'Àsia Central, Àfrica i Amèrica Llatina, i fins i tot a l'antiga Europa de l'Est, unes vendes que poden generar més deute per a economies cada cop més dependents de la Xina.

Fins i tot l'oposició, a Turquia, acusa el govern de rebre vacunes a canvi d'acceptar extradir uigurs asilats. Des de Pequín, el ministre Afers Estrangers xinès, Wang Yi, replica: "La Xina s'oposa al "nacionalisme de les vacunes", rebutja tota "bretxa d'immunitat" i tota temptativa de polititzar la cooperació en matèria de vacunes".

 

A la Xina, vacunació sense pressa

Però alhora que el govern fa ostentació de les moltes vacunes que envia fora, paradoxalment ni entre la població ni entre les pròpies autoritats xineses es detecta cap mena de pressa per aconseguir la immunitat general. En els incomptables centres de vacunació que hi ha al país, s'ha de reservar hora i és gratuït. Però, com que no hi ha pràcticament casos de Covid a la Xina, molts prefereixen esperar que les vacunes estiguin més provades.

La Xina no ha subministrat encara informació transparent a la comunitat científica internacional sobre les dues principals marques que exporta, l'eficàcia de les quals estaria molt per sota del 90% de les occidentals o la russa.

Si vacuna més a poc a poc que Occident, la Xina ja no podrà presumir de model d'èxit en el control de la pandèmia. Per no perdre el tren, acaba d'anunciar un certificat de vacunació per poder viatjar, com s'està plantejant la UE.
 

 

ARXIVAT A:
XinaVacunesCovid-19Comerç
Anar al contingut