La Xina investiga l'empresa que va vendre a Espanya tests ràpids del virus defectuosos
L'empresa dels tests defectuosos, investigada (Reuters)

La Xina investiga l'empresa de tests ràpids: són defectuosos o no es feien servir bé?

El govern xinès no ha trobat, de moment, cap irregularitat i planteja la possibilitat que hi hagi hagut "algun malentès en relació amb la manera de fer servir els tests"

RedaccióActualitzat

Pequín vol arribar fins al fons del cas de l'empresa que va vendre a l'estat espanyol tests ràpids que, segons el govern de Pedro Sánchez, eren defectuosos per detectar el coronavirus. Les autoritats xineses han obert una investigació a l'empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology, responsable d'aquesta partida de tests.

Segons fonts oficials, de moment no s'ha trobat cap irregularitat en aquestes proves, però les diligències continuen. Remarquen que hi ha dues maneres d'utilitzar aquests tests i que hi ha la possibilitat que hi hagués pogut haver "algun malentès en relació amb la manera de fer-los servir". De tota manera, aquestes mateixes fonts afirmen que "el govern de la Xina no tolerarà cap pràctica que no s'ajusti als criteris autoritzats."

El govern de Pedro Sánchez va comprar un total de 640.000 tests ràpids a aquesta companyia xinesa, amb seu a la província de Canton, dels quals 58.000 van arribar la setmana passada a Espanya.
 

Xina investiga l'empresa que va vendre a Espanya tests ràpids defectuosos del virus
Pedro Sánchez i Salvador Illa durant un consell de ministres (EFE/José María Cuadrado Jiménez)


El ministre Salvador Illa va explicar que les primeres unitats de la partida "no van passar els controls de qualitat", després de detectar que no funcionaven amb prou precisió. Segons el Ministeri de Sanitat, "el fabricant de la Xina va assumir-ne la devolució i la substitució per un altre model de test."

L'empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology no figura entre els proveïdors autoritzats que el Ministeri de Comerç de la Xina va oferir a Espanya. Sanitat puntualitza, però, que la compra a aquesta companyia es va fer abans que les autoritats xineses facilitessin la llista de proveïdors al govern espanyol. Els tests de Bioeasy tenen, en tot cas, l'homologació CE de la Unió Europea.

 

Xina investiga l'empresa que va vendre a Espanya tests ràpids defectuosos del virus
Test ràpid a un conductor a Madrid (Europa Press/Jesús Hellín)

 

Ara la Xina ajuda d'altres països a combatre la Covid-19

Després que la pandèmia hagi baixat d'intensitat a la Xina, el país asiàtic està exportant a d'altres països grans partides de tests de detecció del virus, a més a més de material sanitari.

Els últims dies, el govern de Pequín ha aprovat 23 nous reactius de detecció i 7 tipus de nous dispositius mèdics, com ara respiradors, roba protectora o mascaretes. Les empreses que impulsen els reactius han de presentar documents sobre l'avaluació clínica, l'anàlisi de riscs del producte, els informes d'inspecció o les dades d'investigació dels components utilitzats.

Quinze dels reactius poden detectar l'àcid nucleic, i els altres vuit, els anticossos, que els experts destaquen perquè consideren que "milloren l'eficiència de la detecció domèstica."

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
Anar al contingut