Operaris durant les operacions per crear pluja artificial a Yichang
Operaris durant les operacions per crear pluja artificial a Yichang (China Daily via Reuters)

La Xina intenta combatre amb pluja artificial la pitjor sequera en dècades

Els defensors d'aquestes tècniques, qüestionades per la seva efectivitat, hi veuen una eina per combatre els efectes de la crisi climàtica en el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle

RedaccióActualitzat

La Xina viu una llarga onada de calor i la pitjora sequera des que es tenen registres, el 1961. La falta de pluja amenaça els conreus i també la producció d'energia. Per combatre-ho, les autoritats han decidit intensificar la pràctica a la qual recorren en aquestes situacions: sembrar núvols per provocar precipitacions de manera artificial.

La Xina té el programa de generació de pluja més gran del món. Per crear la pluja, es deixen anar barretes de iodur de plata de la mida d'una cigarreta a l'alçada dels núvols. Aquesta substància provoca condensació i fa que el vapor d'aigua es converteixi en gotes.

La descàrrega del iodur de plata es fa amb el llançament de petits míssils (el mètode tradicional) o bé des d'avions que pugen a l'alçada dels núvols, un mètode que, segons els experts, és més efectiu. Li Xingyu, físic de l'Acadèmia Xinesa de Ciència, explica que "sembrar núvols amb un avió té un impacte de gran abast" i és més eficient que el mètode tradicional, que recorda més un operatiu militar.

Però segons alguns estudis, aquesta tècnica no tindria gran eficàcia, i només provocaria pluja en un 15% dels casos en què s'ha fet servir. A més, cal tenir en compte el potencial contaminant de les substàncies que es fan servir, i que cauen, sense control, sobre les persones o els conreus.

Pels defensors d'aquesta tècnica, en canvi, és una eina per combatre els efectes de la crisi climàtica que aquest estiu han colpejat la Xina, principal emissor de gasos d'efecte hivernacle del planeta.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaXina
Anar al contingut