La Xina envia tres astronautes a l'espai per preparar l'estació que competirà amb l'EEI
Els astronautes Tang Hongbo, Ni Haisheng i Liu Boming saluden abans de pujar al coet Llarga Marxa, aquest dijous a Jiuquan (Reuters)

La Xina envia tres astronautes a l'espai per preparar l'estació que competirà amb l'EEI

L'estació Tiangong estarà plenament en servei la tardor del 2022 i caldran 11 viatges, 4 dels quals tripulats, per completar-la

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La Xina ha enviat aquesta matinada a l'espai tres astronautes que s'estaran tres mesos orbitant al primer mòdul de la futura estació espacial Tiangong, que vol dir "Palau del Cel".

El llançament s'ha fet poc després de les 9 i 22 minuts del matí hora xinesa (3 i 22 de la matinada hora catalana) des del centre de Jiuquan, al desert de Gobi.

El coet Llarga Marxa, que porta tres astronautes, aquest dijous enlairant-se des del centre espacial de Jiuquan (Reuters)

Els tres astronautes són Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo, i la seva identitat s'ha mantingut en secret fins aquest dimecres, poques hores abans del llançament.

La portaveu del Ministeri d'Exteriors de la Xina, Hua Chunying, ha divulgat les primeres imatges preses a dins i a fora del coet.

"A l'espai! La Shenzhou 12 ha estat llançada amb èxit. La història recordarà aquest dia, 17 de juny del 2021, i els tres astronautes."


11 viatges per completar l'estació

És el primer viatge tripulat de la Xina des de fa 5 anys, i portarà els astronautes al mòdul Tianhe, llançat el 29 d'abril i que serà el centre de control de l'estació espacial.

Allà, a uns 350 quilòmetres de la superfície terrestre, s'hi passaran 3 mesos, l'estada més llarga fins ara per a astronautes xinesos, preparant el mòdul per a l'arribada de la resta de l'estació espacial.

És el tercer viatge d'aquest macroprojecte, el primer tripulat, i, per anar-hi afegint mòduls, fins al novembre del 2022 n'hi ha previstos 8 més, 3 dels quals també tripulats.

Llavors s'haurà completat l'estació, que pesarà unes 70 tones i serà pràcticament tan gran com l'antiga estació soviètica Mir, que va estar en servei entre el 1986 i el 2001.


Projecte en solitari

La Xina va llançar aquest projecte en solitari després que els Estats Units li van impedir participar en l'Estació Espacial Internacional, compartida amb el Canadà, la UE i el Japó.

La presentació es va fer l'abril del 2011 amb la previsió que entraria en servei l'any 2020 i amb la intenció de buscar socis internacionals, com França o Rússia.

Precisament Ji Qiming, directiu de l'agència espacial xinesa, ha aprofitat el llançament per assegurar que el seu país continua obert a col·laborar amb altres països en el futur.

"Estem disposats a cooperar amb qualsevol país que es comprometi a fer un ús pacífic de l'espai."

Els astronautes Tang Hongbo, Ni Haisheng i Liu Boming saluden abans de pujar al coet Llarga Marxa, aquest dijous a Jiuquan (Reuters)

 

El llançament també ha servit perquè la Xina tregui pit davant del món, amb una cerimònia prèvia en què els tres astronautes han estat acomiadats com a herois nacionals.

Abans de marxar, el comandant de la missió, Nie Haisheng, amb 2 vols previs d'experiència, ha remarcat la dimensió patriòtica i política del projecte.

"Durant dècades hem escrit capítols gloriosos de la història espacial xinesa i la nostra missió encarna les expectatives del poble i del mateix partit."

Els astronautes Tang Hongbo, Ni Haisheng i Liu Boming saluden abans de pujar al coet Llarga Marxa, aquest dijous a Jiuquan (Reuters)

Precisament, l'arrencada definitiva del projecte de l'estació Tiangong coincideix en el temps amb el centenari del Partit Comunista Xinès, que se celebrarà l'1 de juliol.

Abans d'aquesta estació, la Xina havia posat en òrbita dos laboratoris amb el mateix nom, Tiangong 1 i Tiangong 2: el primer va caure al Pacífic l'abril del 2018 i el segon el van destruir remotament el juliol del 2019.

Per cert, recorden l'expectació i la por que es va viure arreu del planeta a principis de maig per la caiguda descontrolada d'un coet xinès? Doncs era el que va posar en òrbita el primer mòdul de la nova estació espacial.

El coet Llarga Marxa, que porta tres astronautes a l'estació Tiangong, aquest dijous enlairant-se des del centre espacial de Jiuquan, al desert de Gobi (Reuters)

 

 

 

ARXIVAT A:
XinaEstació Espacial Internacional
Anar al contingut