La Xina emprèn el camí cap a Mart

La cursa espacial s'intensifica amb tres missions internacionals en paral·lel al planeta vermell

Jordi AguileraActualitzat

La Xina ha iniciat aquest dijous al matí el camí cap a Mart. A les 7.04, hora catalana, s'ha enlairat el coet Llarga Marxa. L'objectiu és posar a la superfície un vehicle que recollirà i analitzarà mostres de terra, una fita que, fins ara, només ha aconseguit la NASA.

El llançament del coet amb la sonda s'ha fet des de l'illa de Hainan. La missió Tianwen-1 porta a bord una sonda integrada per tres elements: un mòdul d'orbitació que farà voltes al planeta, un altre d'aterratge i un robot teledirigit que s'encarregarà d'analitzar el sòl marcià a la recerca de traces d'aigua o gel.

Mart
La superfície de Mart

 

Tres missions a Mart en paral·lel

Tres missions internacionals treballaran alhora al planeta vermell. A més de la missió xinesa, els Emirats Àrabs s'acaben d'estrenar en l'aventura espacial i també en direcció a Mart. Dilluns van enlairar des del Japó la sonda Esperança, que entrarà en l'òrbita marciana per estudiar-ne l'atmosfera i el clima.

L'enlairament de la nau de la sonda dels Emirats Àrabs des del Japó (Reuters)

 

La NASA, la primera agència que va arribar a aquest planeta, no es quedarà enrere i a finals de mes també hi desplegarà una altra missió, amb la novetat que hi faran volar per primer cop un petit dron. 

Les agències espacials aprofiten que en aquests moments la distància entre la Terra i el planeta vermell és més petita, d'uns 55 milions de quilòmetres. Tot i això, el trajecte fins a Mart durarà uns 7 mesos.

Europa, un altre cop, queda a la cua de la cursa.

 

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut