El premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo i la seva dona, Liu Xia, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo i la seva dona, Liu Xia. (Foto: Reuters)
Pequín

La Xina deté els convidats per Liu Xiaobo al lliurament del Nobel

Les autoritats xineses han posat sota vigilància o arrest domiciliari la majoria dels 140 convidats que la dona de Liu Xiaobo havia proposat perquè poguessin assistir a la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau al seu marit el proper 10 de desembre a Oslo, segons informa el diari britànic "Daily Telegraph". Liu Xia, la dona del guardonat, havia elaborat una llista amb les persones que li agradaria que anessin a la cerimònia d'Oslo en representació seva i del seu marit. La dona es troba sota arrest domiciliari i té prohibit el contacte amb l'exterior.

Actualitzat
Segons el "Daily Telegraph", Wan Yanhai, un activista xinès contra la sida que va fugir als Estats Units al maig, és l'única persona fins ara que hi ha confirmat l'assistència. "He sabut que moltes de les persones invitades han estat posades en una 'llista negra' i no els han permès, fins i tot als familiars, abandonar la Xina. És una situació horrible", ha declarat Wan.

Yang Jianli, un altre activista democràtic xinès que està ajudant a organitzar l'assistència a la cerimònia, ha assegurat que Wan és l'únic convidat confirmat. Segons ha indicat, entre 30 i 50 seients a l'Ajuntament d'Oslo, on se celebrarà la cerimònia, s'han reservat per a la delegació de Liu. Així les coses, ha confiat que al final hi hagi més assistència.

Per la seva banda, Liao Tienchi, presidenta del PEN Xina -l'organització d'escriptors que promou la llibertat d'expressió-, ha assenyalat que entre 20 i 30 membres del grup es troben sota arrest domiciliari, vigilats o en camps de treball. "En aquest moment tan sensible, hem recomanat als nostres membres que mantinguin un perfil baix i no siguin massa radicals".

Liao ha suggerit que Dai Qing, un periodista i autor xinès que actualment és professor al Canadà, també podria assistir a la cerimònia. "Sóc molt pessimista respecte a la possibilitat que hi pugui assistir algú procedent de la Xina", ha reconegut.

Així mateix, ha precisat que el fill de la primera dona del guardonat, Liu Tao, també és poc probable que hi pugui assistir. "Ni el seu fill ni la seva primera dona han aparegut en públic des de fa molts anys", ha destacat Liao. "Potser és millor per a ells mantenir la privacitat".
Anar al contingut