Imatge que representa el laboratori espacial xinès Tiangong 2 en la seva òrbita geoestacionària sobre la Terra

La Xina destrueix el laboratori espacial Tiangong 2 de manera controlada

L'han fet desintegrar de matinada a sobre del Pacífic poques hores abans de l'aniversari de l'Apolo 11

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dissabte, a les 4 de la matinada, poques hores abans que es compleixin els 50 anys de l'arribada de l'Apolo 11 a la Lluna, la Xina ha destruït el laboratori espacial Tiangong 2.

Els dos mòduls de la nau, de 10 metres de llarg, 3 de diàmetre i gairebé 9 tones de pes, s'han desintegrat de manera controlada sobre l'oceà Pacífic, milers de quilòmetres a l'est d'Austràlia.

L'operació ha estat considerada un èxit pel govern xinès.


El Tiangong 2 el van posar en òrbita el setembre del 2016, de manera que ha estat més de 1.000 dies a l'espai i ha acollit diverses tripulacions d'astronautes que s'han dedicat a fer experiments en ingravidesa.

La primera tripulació, formada per Jing Haipeng i Chen Dong, va estar-s'hi 33 dies, l'estada a l'espai més llarga aconseguida per la Xina fins ara.

 



Destrucció controlada

Per aconseguir la destrucció controlada del laboratori s'ha seguit un procediment força complex: de l'òrbita rodona geoestacionària a gairebé 400 quilòmetres d'alçada en què ha estat durant aquests anys l'han baixat primer a una d'el·líptica a 200 quilòmetres.

Després l'han tornat a moure a una òrbita el·líptica més baixa, a un mínim de 70 quilòmetres, i, finalment, l'han fet entrar a l'atmosfera al lloc desitjat perquè es desintegrés completament sense risc de causar danys.

La Xina és un dels països que més han apostat per liderar la investigació espacial. Al gener va aconseguir una gesta inèdita: fer aterrar una nau no tripulada a la cara oculta de la Lluna, la primera de la història.


Tercer laboratori per al 2022

El país ja prepara una nova estació espacial més gran, de 60 tones, amb l'ànim que sigui permanent, i està previst que entri en servei el 2022.

Per a aquesta tercera estació, la Xina i l'ONU han anunciat fa poc que hi ha programats nou experiments gestionats per institucions i empreses de 17 països.

Aquest acord suposarà l'obertura internacional del programa espacial xinès, que fins ara ha funcionat de manera independent i autàrquica.

 


 


Des del 1992

La Xina va engegar el seu programa espacial amb tripulacions humanes el 1992, i fins ara ja ha enlairat 11 coets tripulats i ha posat en òrbita 2 laboratoris espacials, en què han treballat 11 astronautes.

Després de completar unes quantes missions, el 2011 van posar en òrbita el primer laboratori, el Tiangong 1. Aquesta nau, abandonada, va caure a la Terra de manera descontrolada fa poc més d'un any.

Llavors va haver-hi incertesa per on cauria i si podia causar danys. Per això, l'operació de destrucció del seu successor, el Tiangong 2, ha estat tan estudiada i controlada.

ARXIVAT A:
La Lluna
Anar al contingut