Pequín

La Xina demana als líders tibetans construir una "gran muralla" en contra del separatisme

La Xina augmenta les mesures de seguretat a la frontera amb el Tibet, la vigília del cinquantè aniversari de l'alçament dels tibetans contra el domini de Pequín. Aquest matí hi ha hagut un parell d'accions violentes amb artefactes explosius contra dos vehicles policials a la província xinesa de Qinghai, una zona pròxima al Tibet. Els atacs no han causat cap víctima. Enmig d'aquest clima de tensió, el president xinès ha demanat als líders tibetans construir una "gran muralla" en contra del separatisme per salvaguardar la unitat de la Xina. Mentrestant, a la ciutat índia de Dharamsala, seu del govern tibetà a l'exili, avui s'ha fet una pregària per al dalai-lama.

Actualitzat
Els monjos budistes i tibetans s'han congregat al davant del temple més important d'aquesta localitat per desitjar una llarga vida al seu líder espiritual. La preocupació per la salut del dalai-lama ha augmentat durant els últims mesos, després de visitar diversos centres hospitalaris.

Una data conflictiva

Aquest dimarts es commemora el 50è aniversari de l'alçament fallit al Tibet contra l'ocupació xinesa. Cada any, la data del 10 de març que va finalitzar amb l'exili a l'Índia del líder espiritual tibetà, el dalai-lama, provoca intents de protesta tant a la regió autònoma com a les veïnes, on també viuen minories tibetanes.

Dissabte que ve es complirà un any de les pitjors protestes tibetanes en 20 anys. Uns disturbis contra les forces xineses que van saldar-se amb 19 víctimes, segons el govern xinès, però que l'executiu tibetà a l'exili incrementa a més de 200 persones mortes.
Anar al contingut