Un treballador sanitari pren una mostra a un resident de la ciutat de Shijiazhuang (Reuters)

La Xina confina una ciutat d'onze milions d'habitants amb un centenar de contagis de Covid

Pequín, la capital xinesa, també ha adoptat mesures en previsió de la mobilitat associada a l'any nou xinès

Redacció/AgènciesActualitzat

Prohibit entrar o sortir, excepte emergències, de Shijiazhuang. És la capital de la província de Hebei, que envolta Pequín i s'ha convertit en el nou front de la guerra contra la Covid-19 a la Xina. Es faran proves als onze milions d'habitants de la ciutat. És on es concentren la majoria dels contagis locals d'un dels rebrots més greus des de la fi de la primera onada.

53 ahir, 63 el dia anterior, molts més si hi sumem els almenys 200 asimptomàtics que la Xina no inclou entre els confirmats. Shijiazhuang és a uns 300 quilòmetres al sud-oest de Pequín, la capital xinesa, però això vol dir a tan sols una hora de tren d'alta velocitat.

Tot i això, hi ha optimisme entre els sanitaris, segons la televisió oficial xinesa: "Penso que el rebrot el contindrem molt aviat. Ho superarem!", declara davant de càmera Wu Xi, infermera.


A tocar de l'any nou xinès

S'acosten les dates del gran èxode per l'any nou xinès i Pequín vol evitar que això provoqui una segona onada. Molts governs locals han demanat a la població que eviti la tradicional visita a la família al poble. Funcionaris i treballadors d'empreses estatals tenen ordre de passar les festes a la ciutat on treballen si no disposen d'una autorització especial.

L'any passat Wuhan va ser confinada el dia abans de l'any nou xinès quan ja n'havien sortit milions.

Una segona onada que arribaria quan encara no s'han generalitzat les vacunes, les xineses, que a més estan mostrant una efectivitat una mica menor, al voltant del 78-79%.
 

Mesures també a Pequín

La capital xinesa ha tancat centres de culte aquest divendres i les autoritats de la ciutat han restringit l'accés a una de les autopistes, la que du a Shijiazhuang.

El nombre de casos a la Xina es manté baix si el comparem amb el d'altres països, i comparat amb el que van tenir a principis d'any quan el coronavirus va irrompre a Wuhan a finals de 2019.

Les autoritats han adoptat mesures agressives, cosa que inclou testos massius i l'aïllament de comunitats d'alt risc, per provar de sufocar nous brots, malgrat que se n'han donat alguns de més petits, sobretot mentre s'acostava l'hivern.

Els 155 oratoris i centres religiosos pequinesos s'han tancat al públic, segons un funcionari públic citat per Reuters, així com algunes sortides a l'autopista que va a Shijiazhuang.

Les festivitats per l'any nou lunar també s'han prohibit en les zones rurals que envolten la capital.

ARXIVAT A:
XinaConfinament Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut