Un home davant una pantalla amb els exercicis militars a prop de Taiwan

La Xina anuncia que farà maniobres militars regulars a l'estret de Taiwan

La mesura s'ha anunciat quan s'havien de tancar les que s'hi han fet tot el cap de setmana, després de la polèmica visita de Nancy Pelosi a l'illa

La Xina farà maniobres militars de manera regular a l'estret de Taiwan més enllà de la frontera de facto que ha respectat els últims anys.

Ho han comunicat els mitjans oficials xinesos aquest diumenge, just quan s'havien d'acabar les maniobres que ha estat fent des de dijous. Un comentarista de la televisió estatal xinesa ha afegit que la "tasca històrica" de la reunificació de la Xina "es pot fer realitat".

I és que durant quatre dies, la Xina ha fet exercicis militars sense precedents al voltant de Taiwan després de la polèmica visita, aquesta setmana, de la tercera autoritat dels Estats Units, Nancy Pelosi. Una visita que ha irritat profundament Pequín, que considera l'illa una província.

Per primera vegada, míssils balístics han sobrevolat Taipei i vaixells de guerra xinesos han travessat la frontera no oficial que separa les aigües territorials xineses i taiwaneses. De fet, Taiwan ha acusat la Xina d'haver fet durant tot el cap de setmana un simulacre d'atac a l'illa amb drons, avions i vaixells de combat i ha qualificat d'irresponsable el règim comunista xinès.

Taiwan també ha mobilitzat avions i vaixells de guerra per fer front a l'amenaça xinesa, segons afirma el Ministeri de Defensa taiwanès, que no ha donat detalls. Alguns experts han descrit els moviments de vaixells xinesos i taiwanesos com el "joc del gat i el ratolí".

Aquest diumenge Taiwan ha anunciat també que farà dos exercicis d'artilleria amb foc real a gran escala dimarts i dijous al sud de l'illa.

Tot plegat, una demostració de força mútua dels dos bàndols.

Avions de les forces aèries taiwaneses a la base militar divendres passat (Reuters/Annabelle Chih)

Cooperació suspesa

Les maniobres militars van començar just després de la visita de Pelosi: divendres Pequín ja va anunciar que suspenia diversos mecanismes de cooperació amb els Estats Units.

Es tractaria de vuit mesures en l'àmbit judicial, de crisi climàtica i en alguns mecanismes de seguretat. La decisió afecta, entre altres, les converses militars d'alt nivell, la cooperació per a la repatriació d'immigrants il·legals, per a l'assistència judicial penal, la lluita contra els delictes transnacionals i les converses sobre la lluita contra el canvi climàtic.

Així mateix, Pequín va anunciar que sancionarà personalment Pelosi i els seus familiars en resposta a les seves actituds "agressives" i "provocadores".

Pequín considera que Pelosi "no va fer cas de la preocupació i la ferma oposició" de la Xina al seu viatge a Taiwan i que va "minar la sobirania i la integritat territorial" del país asiàtic. També ha acusat la presidenta de la Cambra de Representants d'"interferir en els assumptes interns de la Xina" i d'"amenaçar la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan".

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut