Pequín

La Xina adverteix Trump del perill de confrontació devastadora

La Xina reacciona davant els nous missatges de l'administració dels Estats Units

RedaccióActualitzat

Finalment, la Xina ha reaccionat a l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. La premsa oficial xinesa parla d'una "confrontació devastadora". Fins i tot diu que es pot provocar una "guerra de llarg abast" si els Estats Units no permeten l'accés de Pequín a les illes artificials que estan creant al mar de la Xina, com va anunciar aquest dijous el que serà secretari d'Estat, Rex Tillerson.

El portaavions Liaoning, l'únic de la flota xinesa, ha tornat a terra després de 20 dies de maniobres pel mar del Sud de la Xina, el mar de la Xina Oriental i el mar Groc.

Un recorregut per bona part de les illes i illots artificials que la Xina reivindica i construeix en una zona estratègica del planeta. El Liaoning i la seva flotilla van passar també a tocar de Taiwan. Tot un missatge a la Xina nacionalista i potser a Donald Trump, que es va comunicar directament amb el govern taiwanès en un gest diplomàtic que va disgustar Pequín.

La Xina, que avui comença la que es considera la migració puntual més gran del món per celebrar la festa de l'Any Nou, havia estat en silenci a l'espera que el nou president dels Estats Units comenci a marcar la seva política exterior.

Fins que el futur secretari d'Estat, en la compareixença davant el senat, ha confirmat la bel·ligerància, si més no verbal, de Washington.

La resposta de Pequín ha arribat a través del diari "China Daily", que sovint porta a les seves pàgines la línia editorial del govern.

I ho fa amb un to contundent. El diari qualifica les paraules de Tillerson de "poti-poti d'ingenuïtats, d'arguments curts de mires, de prejudicis i de fantasies polítiques irreals".

Afegeix que si aquesta política es materialitza seria, literalment, "un desastre" que "obriria una cursa cap a una confrontació devastadora entre la Xina i els Estats Units".

La Xina és al mig d'un contenciós sobre la sobirania d'illes i illots al mar de la Xina Meridional que l'enfronta amb cinc països. A banda dels litigis que té al nord, Pequín ja ha anunciat que la flota xinesa deixarà de tenir un sol portaavions. De moment n'hi ha dos d'encarregats.

Es multipliquen les polèmiques. I així, el món, més enllà de la Xina, està pendent de què farà el nou president nord-americà.

Rússia pot convertir-se en un nou enemic si es prova que no només van hackejar l'equip de Hillary Clinton, sinó també que van espiar el mateix Donald Trump.

Amb Mèxic hi ha encara pendent la disputa sobre la construcció d'un gran mur de separació per evitar l'entrada il·legal d'immigrants.

I fins i tot s'obre ara una possible crisi amb la immigració cubana, en aquest cas per una de les últimes decisions preses per Obama.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut