Pequín

La Xina activa el carnet de bon ciutadà amb milions de càmeres i algoritmes

Aquest "Gran Germà" controla el comportament de la gent i els dona punts

Francesc CanalsActualitzat

La Xina posa en marxa un carnet de bon ciutadà per incrementar el control sobre la seva població. Gràcies a la intel·ligència artificial, el govern recull dades dels ciutadans per determinar-ne l'historial. Tenir més o menys punts permetrà accedir a una millor universitat, aconseguir una feina, un préstec o viatjar en tren.

En la primera fase de de l'anomenat crèdit social, que ara es posa en marxa, no podran pujar a trens ni avions els xinesos que hagin, per exemple, difós falses alarmes, utilitzat identitats falses, transportat objectes prohibits o mostrat agressivitat.
 

 

Per determinar l'historial de cada ciutadà, el govern xinès es recolza en la intel·ligència artificial, com el reconeixement facial a partir de milions i milions de càmeres a tot arreu, i en l'accés total a les dades recollides per les tecnològiques, converses a les xarxes socials crítiques amb el poder o pertinença a una ONG no ben vista pel règim.

En canvi, anar a actes del Partit Comunista dona punts. Un dels ideòlegs del crèdit social, Lin Junyue, n'explica l'objectiu. 

"La societat reclama una regeneració moral, i la reconstrucció de l'honestedat i la moralitat és una prioritat".

 

 

Aquest nou carnet aixeca algunes sospites però molts xinesos hi confien perquè el govern els ha venut que farà la Xina més segura. Whang i Zhu Li representen els dos corrents d'opinió.

"Un es troba que és en una llista negra, però per quina raó? No se sap. Hi ha molts moviments que no són transparents".

"Penso que la gent s'hi acostumarà i en reconeixerà els beneficis, hi dono suport total".

 

 

Pequín ja ha dit sense complexos que pot exportar aquest sistema a tot país que el necessitin. A partir del 2020 ja s'haurà implantat el crèdit social o, en altres paraules, s'haurà posat en marxa el Gran Germà més ambiciós. 

La Xina ja està fent realitat doncs l'esfereidora ficció del 1984 d'Orwell o més recentment d'alguns capítols de la sèrie Black Mirror.

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Xarxes socials Internet
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut