La ximpanzé Suzie ja és a la Fundació Mona després d'anys de soledat dins una gàbia

La ximpanzé ha estat utilitzada per a publicitat i espectacles de circ i els últims anys els ha passat engabiada en una casa d'Alacant

RedaccióActualitzat

Després d'un llarg periple, la Fundació Mona, que treballa pel benestar i la conservació dels primats, ha pogut rescatar la ximpanzé Suzie.

Fa onze anys que aquesta ONG de Riudellots de la Selva segueix el cas de l'animal, que ha estat utilitzat per a publicitat i espectacles de circ i ara vivia engabiat en una casa d'Alacant.

 

El procés d'adaptació a la seva nova llar i als seus companys pot durar cinc o sis anys, segons explica Cristina Valsera, del departament de rescat i rehabilitació de Fundació Mona:

"Però en el cas de la Suzie ens dona la impressió, perquè és un animal molt tranquil i ha viscut amb altres ximpanzés, que la seva integració en el grup serà bastant fàcil".

Els ximpanzés són animals socials i la Suzie vivia sola en una gàbia des de feia cinc anys
Els ximpanzés són animals socials i la Suzie vivia sola en una gàbia des de feia cinc anys

La Suzie, que va arribar aquest divendres a la fundació, va néixer a mitjans dels anys 70, probablement en llibertat, i va passar els seus primers anys a Bèlgica, on va ser utilitzada per al circ i la publicitat. Quan es van retirar els seus propietaris, la van traslladar a una casa d'estiueig a Alacant, on vivia en una gàbia amb un altre ximpanzé que va morir fa 5 anys.

"Estava sola, i això és greu per un animal social com són els ximpanzés. Els propietaris no vivien allà a la casa. Un veí s'encarregava de netejar les gàbies i donar-li menjar. La dieta no era adient: menjava sopa de pollastre, pasta, amanides... per això ens arriba amb sobrepès i colesterol, quan això no ho havíem vist mai", explica Cristina Valsera.

La Suzie presenta sobrepès i colesterol perquè la dieta que ha seguit els últims anys no era la més adequada
La Suzie presenta sobrepès i colesterol perquè la dieta que ha seguit els últims anys no era la més adequada

La Fundació Mona feia 11 anys que intentava portar la Suzie al seu centre. Finalment van poder convèncer els seus propietaris de la necessitat de traslladar-la a unes instal·lacions adequades, on podrà conviure amb altres primats i on podran atendre els problemes de salut que pugui tenir a les noves àrees de cures intensives de la fundació.

La Suzie és una de les ximpanzés més velles que hi ha al centre de rescat de la Fundació Mona, on passarà la resta de la seva vida. Conviurà amb la trentena de primats que han anat arribant a aquestes instal·lacions en els 20 anys de trajectòria de la fundació.

A la Fundació Mona viuen una trentena de primats en unes instal·lacions adequades
A la Fundació Mona viuen una trentena de primats en unes instal·lacions adequades
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut