La xarxa desconeguda de museus locals de Catalunya també arrenca temporada

A Catalunya hi ha 115 museus registrats i molts són desconeguts per al gran públic

Als museus ha arrencat la temporada i molts ja han començat a desplegar les seves programacions. Però traiem el focus dels grans equipaments museístics, per fixar-nos en la mà de museus d'àmbit local que hi ha arreu de Catalunya. Molt valuosos però encara molt desconeguts malgrat ser equipaments que donen sentit a la funció social dels museus perquè treballen, sobretot, amb públic de proximitat i estan molt implicats en la vida cultural, social i educativa dels seus municipis.

Si ens mirem el mapa museístic català, que s'ha anat reordenant en diferents plans de museus, actualment hi trobem 115 museus registrats oficialment, dels quals 17 són grans museus, com ara el MNAC o el MACBA.

 

Però fora d'aquesta concentració d'equipaments a Barcelona, hi ha tota una constel.lació de museus mitjans i petits, que arriba als 98 centres, escampats per tot el territori.

L'últim que s'ha sumat a la llista ha estat el Museu Hidroelèctric de Capdella a la Vall Fosca, que d'una manera molt pedagògica explica com funcionava la primera central hidroelèctrica catalana.

N'hi ha de ciència i tècnica com aquest, d'història o d'arqueologia, com el Museu de Badalona, una joia, amb unes restes de la ciutat romana, molt ben museïtzades. I entre els etnogràfics, l'Eco Museu de les Valls d'Àneu, que ara també es pot visitar virtualment i que ens endinsa en la vida del Pallars de principis de segle.

A Vilanova i la Geltrú, n'hi ha un dels més antics de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb unes col·leccions d'art de gran valor.

Tant que aquest museu l'han declarat d'Interès Nacional. Tenen una pinacoteca envejable de pintura i escultura catalana del XIX, obres del Prado i també una molt bona col·lecció egípcia.

Tots aquests museus treballen amb equips molt reduïts i no sempre amb els recursos necessaris. Hem anat a visitar-ne tres: el de la Noguera, el Museu de l'Empordà i el d'Alcover.

El Museu d'Alcover, a l'Alt Camp, té dues col·leccions separades per milions d'anys però unides per una manera d'explicar-les, centrada en la vida. Fòssils marins del triàsic i la vida de la burgesia catalana es donen la mà a Ca Batistó, una casa amb història. Cal reserva prèvia per visitar el museu.

 

A Figueres, el Museu de l'Empordà, que a l'any prepandèmia, tenia entre 15 - 20 visitants, estarà uns mesos tancats perquè hi fan obres. Volen facilitar-ne l'accés; per això han eliminat les escales que hi havia i per tant l'entrada estarà a peu de carrer. Però l'activitat no s'atura. També volen renovar l'exposició permanent on hi ha peces des de la prehistòria fins a la creació contemporània d'artistes empordanesos.


Al Museu de la Noguera, hi trobem guixeries andalusines que, des del primer terç del segle XI, decoraven el palau de la suda de Balaguer. És una col·lecció única a Catalunya. Segons els experts, a la fortalesa, s'hi hauria exiliat l'últim califa de Còrdova i, posteriorment, a l'inici del segle XII, va passar a mans dels comtes d'Urgell

 

ARXIVAT A:
MuseusArt
Anar al contingut