Madrid

La Wikipedia busca més dones escriptores per als seus articles

La Wikipèdia busca més presència femenina. Després de complir 10 anys, l'enciclopèdia online oberta vol continuar creixent per arribar als 1.000 milions d'usuaris. Però el gran lloc de coneixement no només vol sumar nous usuaris, sinó que també vol reclutar més persones perquè escriguin articles al web. I, sobretot, vol incorporar dones.

Actualitzat
Després que un estudi de la fundació que administra la Wikipedia ha trobat que el 85% dels articles estan escrits per homes, l'enciclopèdia s'ha proposat incorporar més dones per arribar a un 25% de dones escriptores abans del 2015.

La iniciativa no respon a cap objectiu sobre la igualtat de gènere, sinó a un esforç per millorar la qualitat dels articles, segons ha apuntat la Fundació i tal com recull el diari britànic "The Telegraph". "Es tracta d'assegurar-nos que l'enciclopèdia sigui tan bona com volem que sigui", ha assegurat la directora executiva de la fundació, Sue Gardner.

El problema de la disparitat de gènere

En aquest sentit, tal com assegura Gardner, encara que quasi tot els temes imaginables tenen un article a la Wikipedia, un dels problemes més importants amb què es troben és la disparitat de gènere, perquè el que provoca és que alguns temes estan més ben tractats i amb més èmfasi que d'altres. Per exemple, dues de les sèries més populars d'HBO, "Sexo en Nueva York" i "Los Soprano", estan presents a la Wikipedia, però amb una extensió molt diferent. Mentre que l'entrada de la primera només té un resum de cada episodi en dues o tres frases, els resums per capítol de "Los Soprano" inclouen llargs articles i molts detalls de què hi passa en cadascun.

La Wikipedia, que acaba de complir 10 anys amb l'etern debat sobre la seva fiabilitat obert, assegura que l'únic objectiu que persegueix és que les persones que hi escriguin ofereixin només el que saben, ja que no són redactors professionals. "Tothom aporta el seu trosset d'informació a la taula. Si el teu trosset no és sobre la taula, els altres no se'n beneficien", apunta Gardner.

D'altra banda, el mateix estudi de la Fundació diu que el públic consulta cada cop més la Wikipedia com a font d'investigació. Segons l'informe, el percentatge d'adults nord-americans que usen l'enciclopèdia per buscar informació ha augmentat del 25% a un 42% en tres anys, de manera que la Wikipedia ara és utilitzada pel 53% dels adults que usen internet regularment.
Anar al contingut