homepage

La web Tuderechoasaber t'ajuda a sol·licitar les dades públiques

Ara que l'avantprojecte de la llei de transparència està en marxa serà més fàcil accedir a les dades que tenen les administracions públiques. La web Tuderechoasaber.es es presenta com la primera a Espanya que ajuda els ciutadans a exercir aquest dret.

Karma PeiróActualitzat
Tuderechoasaber.es està inspirada en les exitoses iniciatives britàniques com WhatDoTheyKnow.com, de la comunitat ciutadana mySociety. Altres semblants existeixen al Brasil, Alemanya, Xile o Kosovo. A la Unió Europea funciona AsktheEU.

Per sol·licitar dades a alguna administració (nacional, autonòmica o local), només cal adreçar-se a la web Tuderechoasaber i omplir un formulari. Els promotors s'encarreguen d'enviar un correu-e a l'administració pertinent. La resposta ha d'arribar abans de tres mesos des de la consulta.  

"Totes les consultes queden públiques en aquesta web de manera que les preguntes a la mateixa oficina o administració no es dupliquin", expliquen els promotors de la idea a la web.

La web es va presentar fa unes setmanes, però ahir, dijous 22 de març, es va obrir públicament. En unes hores ja ha reunit 101 sol·licituds de petició d'informació a diferents ministeris i ajuntaments. Es vol saber, per exemple, la despesa pública invertida en la missió a l'Afganistan, el sou dels càrrecs públics o el llistat de factures impagades als ajuntaments espanyols.

Tuderechoasaber és un projecte finançat per Crowdfunding (molts aporten petites quantitats econòmiques), a través de Goteo.org, una xarxa social de finançament col·lectiu.

Anar al contingut