Barcelona

La Viquipèdia en anglès celebra 15 anys d'intel·ligència col·lectiva

RedaccióActualitzat

El gener de l'any 2001 va néixer un projecte singular: l'enciclopèdia social. La Viquipèdia en anglès va començar a caminar el 15 de gener de fa 15 anys. Un camí basat en la intel·ligència col·lectiva que s'ha convertit en compendi i referència del coneixement mundial.

La Viquipèdia és una de les deu webs més consultades al món, no té ànim de lucre i s'ha convertit en una eina de consulta bàsica per a tota una generació. 

L'enciclopèdia en línia té edicions en 290 llengües, entre les quals hi ha el català. La Viquipèdia també té edicions, per exemple, en aragonès, esperanto, zulú, frisó o llatí.

En global, 27 milions de persones hi han contribuït en algun moment o altre i més de 100.000 ho fan mensualment. Cada dia hi ha 6.000 articles nous. Algunes d'aquestes persones han celebrat l'aniversari explicant en un mur el que significa la Viquipèdia per a ells.

Intel·ligència col·lectiva

La Viquipèdia basa la seva filosofia en el principi que quatre ulls hi veuen millor que dos. O que dos cervells pensen, i saben, més que no pas un. És el que es coneix com a intel·ligència col·lectiva.

La Viquipèdia viu en una revisió permanent de tothom que hi vulgui col·laborar. De fet, aquesta filosofia va ser una font de crítiques al principi, centrades en una suposada poca fiabilitat, però s'ha demostrat que això més que una debilitat és la seva fortalesa. Com dèiem, quatre ulls hi veuen millor que dos.

Actualment, aquesta enciclopèdia lliure és present a universitats de tot el món, com Colúmbia, Harvard o Yale. I ha esdevingut un lloc on abocar coneixement.  

Tot i això, aquesta revisió permanent és una arma de doble tall. Té la voluntat de corregir i afinar els continguts, però també la fa vulnerable a les imprecisions de noves entrades poc elaborades o a atacs deliberats. 

Ara, l'enciclopèdia en línia ja no només resol dubtes ràpid, sinó que també reacciona a l'instant quan un fet trasbalsa el món, com els atemptats de París o la mort de David Bowie.

Com funciona?

Com funciona la Viquipèdia? El més senzill és buscar "viquipèdia" a la Viquipèdia. Allà s'explica que tothom hi pot escriure articles o modificar i suggerir correcions. Ara bé, hi ha unes normes d'estil i s'ha de respectar l'esperit enciclopedista i és molt important citar les fonts. Cada article té un fòrum de discussió per millorar-lo i un registre dels canvis que s'hi han fet.

No cal registrar-se per escriure a la Viquipèdia i ningú cobra per la feina. Tots són voluntaris. Hi ha un grup d'arministradors que s'encarreguen d'esborrar articles, resoldre conflictes, bloquejar vàndals i, si cal, protegir articles per permetre que només els usuaris registrats puguin editar-los.

I com es finança? La Fundació Wikimedia és qui desenvolupa el projecte. És totalment independent i es finança amb donacions.

Els deu articles més llegits

Els deu articles més llegits de la Viquipèdia en anglès el 2015 donen idea del nombre de visites que té l'enciclopèdia. El primer, el resum de les morts per l'any, el van visitar més de 20 milions de persones. Aquesta és la llista dels 10 articles més vistos:

1. List of deaths by year - Visites: 20.764.610
2. Wikipedia - 12.032.767
3. Facebook - 11.051.093
4. Islamic State of Iraq and the Levant -10.686.129
5. List of Bollywood films of 2015 - 10.211.130
6. Star Wars: The Force Awakens - 10.043.055
7. United States - 9.596.130
8. 87th Academy Awards - 9.496.256
9. Google - 9.307.762
10. Game of Thrones - 9.169.916

Els articles més llegits en català es poden consultar dia a dia i per tot el 2015. En el moment d'escriure aquest text, el més consultat era Alan Rickman.

Un nom: velocitat

Què vol dir Wikipèdia? És la suma de wiki i pèdia (d'enciclopèdia). Wiki és una paraula hawaiana que significa "ràpid". Ara ja s'ha convertit en genèric per definir llocs webs en què els usuaris creen, modifiquen i comparteixen continguts sobre un coneixement concret o general.

Wiki també és un retroacrònim (un fals acrònim, una definició que es pot trobar, també, a la Viquipèdia) de "What I Know Is", que en català es podria traduir per "El meu conexeixement és". El nom de Wikipèdia no deriva d'aquí, però és una història ben trobada.

El català, referent

L'aniversari és de la Viquipèdia en anglès. Fins al març no podrem celebrar el de l'edició catalana. En aquest temps, la Viquipèdia ha demostrat ser un referent. Va ser la tercera a ser creada -després de l'anglesa i l'alemanya-, i la segona a tenir un article escrit, perquè l'alemanya va estar buida un temps.

Ara mateix hi ha 492.342 articles a la Viquipèdia i 26 administradors. Li queden dos mesos per arribar al mig milió, abans de fer 15 anys.

La Viquipèdia va ser la primera de les edicions a ser considerada "perfecta", una denominació que reconeix que s'han completat amb qualitat els 1.000 articles que ha de tenir una enciclopèdia. Va ser el 2013 i des de llavors ha continuat creixent. 

- - - 

Podeu trobar més informació de la Viquipèdia al "Clicats" d'"El Matí", de Catalunya Ràdio

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut