La violència masclista, primer motiu per demanar advocat d'ofici durant l'estat d'alarma

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha assistit més d'un miler de supervivents de violència masclista durant el confinament

Mariona Piqué Regí i Roger Rovira SerradellActualitzat

La violència masclista no ha respectat les quarantenes; el confinament ha facilitat el control de l'agressor sobre la parella i ha aïllat les víctimes. La llar, l'espai que les autoritats sanitàries consideraven més segur per a tothom, per a les dones maltractades es va arribar a convertir en un infern.

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha acompanyat entre el 30 de març i el 21 de juny més d'un miler de supervivents de violència masclista als jutjats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Igualada, entre altres llocs. I per primer cop, la majoria de peticions que han fet els advocats d'ofici són per violència masclista.

Carmen Valenzuela, diputada responsable del torn d'ofici del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, diu que, malgrat tot, els casos que atenen encara són menys que els de l'any passat.

"Durant el confinament, les assistències van baixar perquè les dones tenien por i han continuat covivint amb el seu maltractador, i ara en relació a la resta de delictes, els de violència masclista són els que més fem, però encara són menys que en el mateix període de l'any passat."


Defensa gratuïta des del primer moment

Des del col·legi volen recordar que les víctimes de violència masclista estan emparades per la justícia gratuïta: des del primer moment poden tenir un advocat, també des de la primera declaració en comissaria, diu Valenzuela.

"Quan elles interposen una denúncia a la policia tenen ja dret a la justícia gratuïta encara que s'acabi arxivant. És important demanar-ho en el primer moment, en seu policial, quan es posa la denúncia, perquè poden tenir més bon assessorament."

Carmen Valenzuela és advocada d'ofici i dissabte passat va ser als jutjats de guàrdia de violència sobre la dona de Barcelona: "en un matí només, hi va haver 12 denúncies".  
 

Carlos Pascual Alfaro, magistrat al jutjat 1 de violència sobre la dona de Barcelona, diu que moltes denúncies de fets puntuals "destapen violència soterrada i habitual".

"Els casos més habituals que tenim aquí als jutjats són d'una violència puntual que normalment avisen els veïns: senten soroll, baralles, truquen a la policia. Quan venen aquí se sol destapar una violència soterrada; l'episodi puntual d'agressió és una manifestació extrema d'una violència que es repeteix habitualment."

Segons el magistrat, els jutjats de violència sobre la dona (VIDO) són especials, perquè diu que no és el mateix denunciar un robatori d'una cartera que una agressió, i "les dones sovint no són conscients de la violència que estan patint i a vegades els temps judicials no coincideixen amb els temps personals".

Des del primer moment les dones víctimes de violència masclista tenen dret a un advocat d'ofici (CCMA)

Els jutjats de VIDO són els especialitzats en violència masclista i poden tenir de mitjana unes 10 vistes al dia. Una correspon al cas d'una dona que vol guardar l'anonimat i denuncia la seva exparella per maltractaments, amenaces i assetjament.

"No m'ha sigut gens fàcil. Durant dos anys vaig viure amb por. He reunit totes les meves forces perquè vull que s'acabi tot això, viure amb tranquil·litat i sense por. Ell em deia que si denunciava em mataria, i he aguantat fins que ja no podia més."


13 detencions al dia

Les dades dels Mossos d'Esquadra mostren també que la violència contra les dones està lluny d'erradicar-se. Entre el març i el juny hi ha hagut 1.158 detencions per violència masclista; de mitjana són unes 13 detencions cada dia.
I pel que fa a les denúncies, n'hi ha hagut 2.304. Han tornat a créixer ara amb la desescalada, però són un 23% menys que en el mateix període de l'any passat. És a dir, gairebé una de cada quatre dones era a casa, amb l'agressor, sense denunciar.

Un 88% més de trucades

Durant el confinament, l'Institut Català de les Dones va reforçar el servei d'atenció telefònica 900 900 120 i va habilitar la línia de WhatsApp 671 778 540, que fa més accessible i immediata la comunicació amb els professionals, que fins ara només es podia fer a través de l'adreça de correu 900900112@gencat.cat.

Les trucades al 900 900 120 han augmentat un 88%: si normalment s'atenien 25 trucades de mitjana, durant el confinament es van doblar.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMossos d'EsquadraJudicialCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut