Judici del crim de Mariola en una imatge d'arxiu
Judici del crim de Mariola en una imatge d'arxiu
Madrid

La violència masclista deixa orfes cada any uns 40 nens a l'Estat

250 fills han perdut la seva mare víctima de la violència de gènere des del 2013 a Espanya, 166 d'aquests menors d'edat

RedaccióActualitzat

Uns 40 nens queden orfes de mare cada any a Espanya com a conseqüència de la violència masclista. Això són uns 500 menors des de l'aprovació el 2004 de la llei integral de violència de gènere, segons les dades de la Fundació Dones.

Però són dades aproximades. Fins al 2013 ni tan sols es portava una comptabilitat oficial sobre aquestes víctimes. Des que es compten, ara fa 4 anys (i fins el 22 de febrer), hi ha 250 fills que han perdut la seva mare víctima de la violència de gènere a Espanya, 166 d'aquests menors d'edat.

Fins al 2015 ni tan sols cobraven la pensió per orfandat. Aquell any es va reformar la llei i els fills de dones mortes per violència de gènere tenen dret a l'orfandat absoluta, és a dir, de pare i mare, uns 569 euros mensuals. Ara bé, la tramitació és lenta i té penalitzacions fiscals.

La llei catalana 5/2008 per erradicar la violència masclista amb decret del maig 2016 indemnitza fills orfes amb un únic pagament, al marge del que estableixi la sentència judicial. Estableix drets a cobrar per seqüeles, lesions, danys físics o psicològics. A l'agost del 2015 els fills orfes es reconeixen com a víctimes directes.

La llei de la Infància i l'adolescència espanyola, modificada a l'agost del 2015 per reconèixer els menors com a víctimes de la violència masclista, recull, entre d'altres coses, que els nens puguin cobrar la totalitat de la pensió d'orfandat encara que el pare visqui.

Els avis, moltes vegades, són els que s'acaben fent càrrec dels menors, com els fills de la dona de 24 anys assassinada a Mariola. Al judici, on l'acusat va demanar perdó, el van condemnar a 17 anys de presó per assassinar la seva dona i mare dels seus dos fills. En el moment del crim, el nen d'un any hi era present. La sentència condemna també l'home a pagar 220.000 euros d'indemnització a la família, i els sogres es fan càrrec dels nens, que ara tenen 3 i 4 anys. També li van retirar la pàtria potestat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut